Minister vil have afviklet kul i 2025

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

Ifølge klimaminister kan man endnu ikke svare på, hvad det koster at afvikle kul fem år hurtigere end planlagt.

Danske virksomheder og forbrugere kan foreløbig ikke få svar på, hvor meget det vil koste at afvikle Danmarks brug af kul fem år hurtigere end planlagt.

Det står klart, efter at klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) tirsdag var i samråd om sit forslag, der går ud på at afvikle kul allerede i 2025, mens regeringen hidtil har satset på 2030 som slutdato for det fossile brændsel.

– Jeg har bedt mine embedsmænd se på mulighederne for at fremskynde kulafviklingen. Det skal diskuteres med sektoren, og vi skal også have boret juraen ud, siger Rasmus Helveg Petersen og tilføjer på den baggrund:

– Det er for tidligt at sige noget om prisen for forbrugere og virksomheder, fordi vi fortsat er ved at arbejde med mulighederne for en hurtigere udfasning.

Dermed kommer der til at gå noget tid, før regeringen gør regnebrættet endeligt op:

– Nu får vi et bud på, hvorvidt der overhovedet er en omkostning ved en hurtigere kulafvikling, eller hvor stor den omkostning er. Og det er selvfølgelig også først, når vi har de tal, at vi skal tage stilling til, om vi ønsker at gøre det, siger Rasmus Helveg.

Han fik kritik fra partierne i blå blok, da han i slutningen af oktober fremsatte forslaget om at rykke kulafviklingen fem år frem. Den kritik blev gentaget på samrådet af blandt andre Dansk Folkepartis klimaordfører Mikkel Dencker:

– Vi synes, det er en meget vidtgående udmelding, regeringen er kommet med om at afskaffe kul i energiforsyningen om kun godt 10 år.

– Det er et faktum, at den grønne strøm er dyrere end den, der produceres ved brug af kul. Og når man skal betale for noget dyrere, så har man en regning, som kan ende hos virksomheder og forbrugere, siger Mikkel Dencker.

Også energiselskabernes brancheforening, Dansk Energi, har været skeptisk over for, at Danmark går forrest og udfaser kul før resten af EU.

Rasmus Helveg fastslår dog, at selvom der ikke er truffet en endelig beslutning om den hurtigere udfasning, så står regeringen samlet bag ønsket om at få det undersøgt.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS