Minister: Vi skal have ny voldtægtslov
Loven skal ændres, så det afgørende bliver, om sex har været frivilligt for at mindske tvivl om voldtægt.
Det har i årevis været et hedt politisk emne. Og nu ser det ud til, at der er en ændring på vej, så der fremover er tale om voldtægt, hvis ikke begge parter deltager frivilligt i sex.
Artiklen fortsætter under videoen
Straffelovrådet anbefaler onsdag i en betænkning at ændre paragraffen om voldtægt, så der ikke er tvivl om, at seksuelle handlinger altid skal være frivillige. Justitsminister Nick Hækkerup (S) kalder det et stort skridt.
– Sex i Danmark skal være voldtægt, medmindre begge parter frivilligt går med til det. Det er et stort og vigtigt skridt, og regeringen støtter forslaget, for det handler om ligeværd, respekt og ret til at bestemme over sin egen krop, siger han.
Straffelovrådet rådgiver regeringen, når der skal gennemføres større ændringer af strafferetten og har gennemgået over 667 voldtægtssager.
Fokus skal ændres
I den nuværende bestemmelse er fokus på, om den tiltalte har truet eller været voldelig. Men det vil rådet altså lave om.
Forslaget fra rådet kommer, efter at det sidste år blev bedt om at se på området af den daværende blå regering.
Derfor har rådet gennemgået samtlige domme i perioden 1. juli 2016 til 1. juli 2019.
Rådet fik til opgave at se på området af den daværende borgerlige regering i 2019. Det foreslår at ændre bestemmelsen, så det afgørende bliver, om de seksuelle handlinger har været frivillige fra begge parters side.
Det skal mindske tvivlen om, hvornår der er blevet begået voldtægt.
Det adskiller sig fra den nuværende voldtægtsbestemmelse, hvor fokus er på, om tiltalte har anvendt for eksempel trusler eller vold.
Der har dog været uenighed i det uafhængige nævn, der består af eksperter inden for strafferet. Et enkelt medlem foretrækker at benytte begrebet samtykke fremfor frivillighed.
Hækkerup vurderer, at der er et stort overlap mellem samtykke og frivillighed.
– Det afgørende for mig er ikke, hvad vi kalder det, men indholdet af det vi kriminaliserer, siger han.
Påstand mod påstand
Nick Hækkerup erkender, at der i sidste ende ofte vil være tale om påstand mod påstand i sager om voldtægt.
Men ifølge ministeren vil bevisførelsen blive en anden, end den er i dag, hvis domstolene fremover ikke længere skal tage stilling til, om der har været tale om tvang, men om frivillighed.
Debatten har været der i årevis, da særligt Enhedslisten har forsøgt at presse på for at få en ny lov.
Ninna Hedeager Olsen-sagen
Men den nåede nye højder i forbindelse med sagen om voldtægt eller ej i den københavnske teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsens (EL) seng sidste år.
I sagen blev en mand dømt for voldtægt i byretten, men efterfølgende frifundet i landsretten.
I helt særlige sager kan Procesbevillingsnævnet lade sager komme for Højesteret.
Lovudkastet er nu sendt i høring hos organisationer og eksperter. Justitsministeren forventer at fremsætte et lovforslag i april og håber på en ny lov engang i juni.
Flere vil blive dømt
Fast står det, at flere vil blive dømt for voldtægt, når den nye lovgivning er på plads.
– Straffelovrådet har fundet en række sager, hvor det mener, at her burde der være dømt for voldtægt, men hvor den tiltalte er blevet frikendt.
– Hvis de samme situationer opstår, vil der fremadrettet blive dømt for voldtægt, siger ministeren.
forude venter også en teknisk diskussion om, hvorvidt ordet “frivillig” eller “samtykke” skal være en del af straffelovens nye definition af voldtægt.
Regeringens støtteparti Enhedslisten kræver ligefrem, at en voldtægtsdefinition skal baseres på manglende samtykke.
– Jeg er bange for, at en ændring til en frivillighedsbaseret lovgivning vil betyde, at en situation, hvor en kvinde ligger helt stille med ansigtet bortvendt eller gemt under puden, vil kunne ses som udtryk for et implicit “ja”, siger retsordfører Rosa Lund (EL).
– På den måde ligger begrebet frivillighed desværre ikke indholdsmæssigt langt fra fraværet af tvang, som loven kræver i dag. Så vil det jo fortsat reelt være offerets ansvar at sige fra eller gøre modstand. Det er det, vi skal have gjort op med.
Rosa Lund bekymret
Rosa Lund er bekymret over, at ordet samtykke ikke er centralt i rådets anbefalinger.
De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, gør det også helt klart, at en ny voldtægtsbestemmelse skal være baseret på samtykke.
– Det er det, som vil skabe den stærkeste retssikkerhed. Og det er jo ikke så ofte, at man ændrer voldtægtsbestemmelsen, så vi vil hellere tage et elefantskridt end et museskridt, siger Kristian Hegaard.
Vil høre flere eksperter
For SF er det også vigtigt, at ofrene med en ny lovgivning får samme retsstilling ved “frivillighed” som ved “samtykke”.
– SF har længe kæmpet for en samtykkebaseret lovgivning, og derfor vil jeg gerne høre flere eksperters vurderinger af, om Straffelovrådets anbefalinger om frivillighed giver samme forbedring for ofrene, siger hun.
I forståelsespapiret, som SF, EL, De Radikale er enige om, og som danner grundlag for S-regeringen, har regeringen forpligtet sig til at tage initiativ til at gennemføre en samtykkebaseret lovgivning.