Millionbøde for systematisk fusk med løn
Virksomhed betalte 120 kroner i timen i løn og ombyttede konstant overtidsbetaling til skattefri kørselsgodtgørelse til sine udenlandske ansatte. Det er det samme som sorte penge, siger revisor.
Fup efter fup. En virksomhed udbetalte somme tider mere i skattefri kørselsgodtgørelse end i løn. Det fører nu til, at arbejdsgiveren ved Østre Landsret er dømt til at skulle betale en bøde på 1.120.000 kroner. Han får desuden 10 måneders betinget fængsel. Det skriver Fagbladet 3F.
Artiklen fortsætter under videoen.
Alle virksomhedens 35 løst ansatte var udlændinge. De fik konsekvent udbetalt overarbejde som skattefri kørselsgodtgørelse.
Derved skulle arbejdsgiveren af med et mindre beløb, end hvis medarbejderne blev beskattet af beløbet. Det er svig af særlig grov karakter, fastslår dommen.
– Det er i bund og grund det samme som at udbetale sorte penge. Det kan give nogle heftige straffe, siger statsautoriseret revisor Niels Sonne fra rådgivningsvirksomheden Deloitte.
Beskidt arbejde
Arbejdsgiveren blev i første omgang frikendt af byretten i Svendborg. Her fortalte virksomheden, at en medarbejder fra Skat havde vejledt dem om konstruktionen med ombytning. Det ville dommer og domsmænd ikke afvise.
Men den forklaring afviser Østre Landsret totalt.
Direktøren i den aktuelle sag fortalte i retten, at arbejdet var beskidt. Derfor mente han, at han var nødt til at bruge udenlandske ansatte.
Han gav formændene 130 kroner i timen, arbejderne 120 kroner. Dertil kom diæter på 700 kroner.
Klare regler
Han forklarede også, at ledelsen havde haft dagpenge i tankerne. Hvis ansatte fik udbetalt overarbejde, så skulle de afspadsere det, inden de ved arbejdsløshed kunne få dagpenge. Også derfor ombyttede de til kørselsgodtgørelse.
Der har tidligere været sager, hvor idrætsforeninger er kommet i vanskeligheder. De har udbetalt skattefri kørselsgodtgørelse til spillere og trænere, hvor det rettelig var skattepligtig løn.
– Reglerne er klare nok. Skattefri kørselsgodtgørelse er også noget af det, som Skat ofte kontrollerer, når de kommer på besøg på virksomheder, fortæller Niels Sonne.