Mikkel Beha: Sådan forventede min far at dø

Søndag sov Troels Kløvedal ind med familien omkring sig. Det var hans ønske at dø nu, siger Mikkel Beha.

Mikkel Beha Erichsen frygtede, at hans far, Troels Kløvedal, ville få en besværet død på grund af sygdommen als. – Men det blev lige så fredfyldt, som han havde ønsket sig, siger Mikkel Beha. (Arkivfoto). Foto: Mads Nissen/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Forfatter og skipper Troels Kløvedal har levet et liv med vind i sejlene, og han frygtede aldrig døden. Det fortæller hans ældste søn, Mikkel Beha, efter at Troels Kløvedal søndag formiddag sov ind med familien omkring sig.

– Han så døden som en naturlig del af livet og som noget smukt, at man på et tidspunkt kan kigge tilbage på sit livs kølvandsstribe, som blev, som han gerne ville have det. Så på den måde har døden aldrig været noget mørkt eller væmmeligt for ham, siger han til ritzau.

I sin seneste bog beskriver Kløvedal, hvordan han som 19-årig filosoferede på agterdækket af et handelsskib om, hvad livet ville bringe, inden døden kom.

Kløvedal blev 75 år gammel, og i sine sidste knap tre år levede han med den uhelbredelige nervesygdom als. Den gjorde ham lam, og familien frygtede også, at nervesygdommen ville få en betydning for Kløvedals død.

– Når man har als, og det blandt andet har sat sig på vejrtrækningen, kan man få en besværet død, hvor man oplever, at man kvæles. Det har selvfølgelig været en frygt, men det blev lige så fredfyldt, som han havde ønsket sig, siger Mikkel Beha.

Tog selv beslutningen

Faktisk havde Troels Kløvedal sagt til familien, at nu var hans tid ved at rinde ud. Det gjorde han ifølge Mikkel Beha, to dage inden hans hjerte slog for sidste gang.

– Der var ikke noget galt med hans hjerte, men han tog en beslutning om, at nu var tiden kommet til at skulle herfra. Så lukkede han øjnene, sov i to døgn og satte ved egen kraft sit hjerte i stå.

Nervesygdommen als var hård for Troels Kløvedal leve med, men selv om han ikke længere kunne bevæge sig rundt, tog han ifølge sin ældste søn del i livet med sit intellekt, sin hjerne og sit hoved.

Mikkel Beha havde en lang mailkorrespondance med sin far, kort inden han sagde farvel til familien. Faren holdt ud og havde godt humør, mærkede Mikkel Beha.

– Han havde en rig mailkorrespondance med mange venner, blandede sig i debatter og tog del i, hvornår vi skulle have “Nordkaperen” på bedding næste gang. Der var også en lås, vi skulle have fikset i garagen. Så han havde på den måde ikke forladt livet.

Det skal der ske med "Nordkaperen"

Troels Kløvedal, der døde søndag i en alder af 75 år, var uddannet skibselektriker og filmfotograf.

Han fik brug for begge uddannelser, da han 1. juli 1967 købte stålskibet “Nordkaperen” for 40.000 kroner sammen med sin daværende samlever og et par kammerater.

* Siden kom andre med i skibskollektivet omkring “Nordkaperen”, som Kløvedal har været på tre jordomsejlinger med. Og oplevelserne om bord og på land undervejs er blevet skildret i både bøger og tv-programmer.

* “Nordkaperen” var allerede et berømt skib, inden Kløvedal købte det, fordi det lige efter Anden Verdenskrig havde været Jorden rundt med guldsmeden Carl Nielsen og to af hans venner.

* Skibet blev bygget i 1905 i Stettin under den sidste tyske kejser. Da skibet løb af stablen og gik på sin jomfrurejse i Østersøen, hed det “Santa Maria”.

* Det var bygget til tyske millionærer til kapsejlads i Østersøen og i Den Engelske Kanal, hvor der omkring århundredskiftet blev afholdt store stævner ved Isle of Wight.

* Snart blev det dog overtaget af en excentrisk grevinde, der installerede et vandorgel i skibet. Siden fortæller historien om en religiøs sekt, der ejede “Nordkaperen”, mens det lå i Helsingør Nordhavn under Anden Verdenskrig, stadig med orglet om bord.

* Troels Kløvedal har testamenteret “Nordkaperen” til sine fem børn og ti unge styrmænd- og kvinder, som alle har lånt skibet i en længere periode og derfor kan gå lige om bord og sejle det.

Kilde: “Alle mine morgener på Jorden” af Troels Kløvedal, udgivet af Gyldendal 2017.

Powered by Labrador CMS