Mette Frederiksen: Ansatte skal kunne tale frit

Foto: Sara Gangsted/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Regeringens ekspertudvalg har talt: Der er ikke behov for at indføre en whistleblowerordning i den offentlige sektor.

Udvalget udgiver fredag sin rapport, og et stort flertal af eksperterne siger, at offentligt ansattes ret til at udtale sig uden at frygte en fyreseddel ikke skal sikres via loven. Udvalget er til gengæld delt i spørgsmål om stærkere ansættelsesretlig beskyttelse af åbenmundede medarbejdere i stat, regioner og kommuner.

Ifølge udvalget er det mest hensigtsmæssigt, at den enkelte offentlige myndighed overvejer, om der bør indføres en whistleblowerordning.

Kritik af rapporten

Partier på begge fløje af Folketinget er allerede ude med kritik af rapporten og opfordringer til regeringen om at holde fast i ambitionerne om at indføre en generel beskyttelsesordning for offentligt ansatte, der løfter sløret for ulovligheder og fusk. Justitsminister Mette Frederiksen (S) vil ikke kommentere kritikken, men siger i en skriftlig udtalelse, at hun ser frem til at få input fra parterne.

»Det er vigtigt i et demokratisk samfund, at de offentligt ansatte føler sig trygge ved at deltage i den brede debat, også uden at de skal frygte for karrieren,« siger ministeren.

»Jeg vil nu sende udvalgets anbefalinger i høring hos en bred kreds. Jeg ser frem til at modtage høringssvarene, så regeringen kan få relevante input til brug for vores videre overvejelser om, hvordan vi bedst muligt sikrer, at de offentlige ansatte kan bruge deres ytringsfrihed i praksis,« siger Mette Frederiksen.

SF og LA afviser konklusioner

Både SF og Liberal Alliance afviser konklusionen fra eksperterne.

»Før valget var vi enige i rød blok om, at der var et stort behov her. I SF står vi ved, at der skal lovændringer til – vi ønsker stadig et nævn og et værn mod fyring, og vi er parate til at teste regeringen på det her i folketingssalen,« siger retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) til Berlingske Nyhedsbureau.

Powered by Labrador CMS