Mette F: Vi skal ikke have EU-hær
Ingen taler om en EU-hær i Bruxelles, slår statsminister Mette Frederiksen fast inden sidste partilederdebat
Tirsdag aften afholdes den sidste partilederdebat inden folkeafstemningen om EU-forsvarsforbeholdet onsdag.
På vej ind til debatten siger statsminister Mette Frederiksen (S), at hun håber på "en ordentlig debat", der "bygger lidt mere på fakta".
- Det er blevet sagt mange gange, at der vil komme en EU-hær og antydet, at det er det vi stemmer om.
- Der er ikke en EU-hær, og der kommer ikke en EU-hær. Jeg er lige kommet hjem for få timer siden fra Bruxelles og der er ikke nogen diskussion i EU om en EU-hær.
Masser af påstande
- Der er 27 nationale forsvar, og der er et ønske om, at vi kan arbejde sammen på tværs af grænserne - især i den situation, vi står i nu, siger Mette Frederiksen.
Hun uddyber, at der i valgkampen op til afstemningen har været "masser af påstande".
- Men heldigvis er mange af de påstande, der har været, også blevet drevet tilbage. Jeg har meget, meget stor tillid til danskerne.
Forsvarsforbeholdet betyder, at Danmark ikke deltager i de dele af EU's udenrigs- og sikkerhedspolitik, som vedrører forsvarsområdet, men Danmark kan stadig deltage i mere generelle snakke om forsvarspolitikken i EU.
Kan deltage i missioner
Danmark deltager dermed ikke i EU's militære operationer, finansierer dem ikke og stiller ikke med soldater og militært isenkram til EU-ledede indsatser i konfliktområder.
Men det kan altså ændre sig onsdag. Hvis det bliver et ja til at afskaffe forbeholdet kan Danmark eksempelvis deltage i EU-missioner fremadrettet, hvis Folketinget beslutter det.
Alle partier i Folketinget på nær Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Nye Borgerlige anbefaler at afskaffe forbeholdet.
To gange tidligere har et dansk EU-forbehold været til afstemning. Det endte begge gange med, at forbeholdet bestod.