Mette F. uforstående for strid i kommission

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

Justitsminister Mette Frederiksen undersøger, hvorfor Irak-kommissionen forsinkes af intern uenighed.

Justitsministeriet er ved at afdække, hvorfor Irak-kommissionen forsinkes af uenighed mellem sine tre medlemmer, formanden Michael B. Elmer, advokat Jeppe Skadhauge og juraprofessor Jørgen Albæk Jensen.

Det oplyser justitsminister Mette Frederiksen (S).

Irak-kommissionen har i to år ventet på at blive sikkerhedsgodkendt af Politiets Efterretningstjeneste (PET) for at få udleveret hemmeligstemplede dokumenter. SF’s tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen har i DR kraftigt kritiseret forsinkelsen.

– Jeg ved ikke hvorfor. Jeg kan kun – med samme undren som alle andre – konstatere, at det har taget lang tid at komme i gang. Så har jeg ladet mig fortælle, at der tilsyneladende kan være nogle problemer internt i kommissionen, siger Mette Frederiksen.

– Jeg kender ikke omfanget eller indholdet af det. Det er vi ved at afdække.

I 2012 nedsatte S-R-SF-regeringen Irak-kommissionen. Den skal inden 2017 dels granske, hvorfor Danmark i 2003 gik med i den USA-ledede krig mod Iraks daværende diktator, Saddam Hussein, dels undersøge, hvad danske myndigheder har gjort ved fanger under krigene i Irak og Afghanistan.

SF’s daværende formand, udenrigsminister Villy Søvndal, var drivkraften i at få Irak-kommissionen. Han var imod Irak-krigen ligesom Socialdemokraterne, De Radikale og Enhedslisten. I marts 2003 stemte VK-regeringen for dansk deltagelse med støtte fra Dansk Folkeparti.

I marts 2010 afviste Højesteret, at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) brød grundloven ved at sende Danmark i krig mod Irak.

Mette Frederiksen er ked af, at Irak-kommissionen er to år forsinket.

– Det er ærgerligt, at det har taget så lang tid at komme i gang, for det er en vigtig kommission. Det er et vigtigt spørgsmål at få afdækket. Derfor tager vi det alvorligt at få afdækket, hvilke spørgsmål der gør sig gældende internt i kommissionens arbejde, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS