MeToo-politiker: -Jeg følte mig presset

De Radikale Venstres Katrine Robsøe har været tavs, siden hun fortalte, at hun er en af de tre kvinder, Morten Østergaard har krænket. Men nu taler hun ud.

Den 29-årige folketingspolitiker for Radikale Venstre Katrine Robsøe blev pludseligt og ufrivilligt en del af den genoplivede MeToo debat. – Foto: TV2 ØstjyllandHer er opslaget, som Katrine Robsøe delte på Facebook den 12. oktober. KLIK for mere. Foto: TV2 Østjylland/
Den 29-årige folketingspolitiker for Radikale Venstre Katrine Robsøe blev pludseligt og ufrivilligt en del af den genoplivede MeToo debat. – Foto: TV2 ØstjyllandHer er opslaget, som Katrine Robsøe delte på Facebook den 12. oktober. KLIK for mere. Foto: TV2 Østjylland/
Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie:TV2 Østjylland

For godt en måned siden skrev Katrine Robsøe et Facebook-opslag, hvor hun fortalte, at hun var en af tre kvinder, tidligere partileder Morten Østergaard (R) har krænket.

Den 29-årige folketingspolitiker for Radikale Venstre, der er valgt i Østjyllands Storkreds, blev pludseligt og ufrivilligt en del af den genoplivede MeToo debat – og siden har hun været helt tavs.

Indtil nu, hvor hun vælger at stå frem og fortælle om sin oplevelse af pludseligt at være havnet midt i en storm, der tog afsæt i en sag, der for hende ellers var privat og afsluttet:

– Det er vigtigt for mig at få klaret nogle nuancer, som det virker til, at folk ikke helt har forstået. For en måned siden var debatten så ophedet, at det ikke var til at sige noget. Men nu har jeg brug for, at få det afsluttet en gang for alle, siger Katrine Robsøe (R), til TV2 Østjylland.

2015

Episoden, hvor Katrine Robsøe følte sig krænket af Morten Østergaard, fandt sted i 2015, da Katrine Robsøe arbejdede som studentermedhjælper i Radikale Venstre.

I 2016 fik Morten Østergaard en påtale for sin upassende adfærd mod Katrine Robsøe, og derfor anså Katrine Robsøe egentligt sagen som håndteret og afsluttet.

Men så begyndte sexismedebatten at rulle, og da Katrine Robsøes partikollega, Lotte Rod, stod frem og fortalte, at hun var blevet taget på i Radikal Ungdom og i Radikale Venstre, kickstartede det et længere forløb, der endte med Morten Østergaards afgang som partileder – og en indrømmelse af, at hele tre kvinder har været udsat for uønsket seksuel kontakt fra hans side.

Pludselig var Katrine Robsøes mobiltelefon rødglødende.

Journalister havde fundet ud af, at hun var en af de tre kvinder, og at der lå en sag om upassende adfærd mellem hende og Morten Østergaard.

For at komme historien i forkøbet, valgte Katrine Robsøe selv at dele den på Facebook, før den nåede avisernes forsider:

– Da det kom frem, at der lå tre personalesager på Morten Østergaard, gik der en mediejagt i gang på, hvem de her tre kvinder kunne være. På et tidspunkt er jeg ikke i tvivl om, at de har fundet ud af det, og så ville jeg hellere selv lave et opslag og fortælle min historie, siger Katrine Robsøe.

Kommentarer eksploderede

Da Katrine Robsøes opslag ramte Facebook om aftenen den 12. oktober eksploderede kommentarsporet.

Mens nogle mødte det med støttende ord, væltede det også ind med kommentarer af kritisk karakter, og en række billeder Katrine Robsøe havde delt af hende og Morten Østergaard, blev mål for undren.

For hvordan kunne hun omfavne en mand og kalde ham dejlig, når han tidligere havde overskredet hendes grænser?

– Jeg kan godt forstå, at folk kan undre sig over de her billeder. Men det er vigtigt at huske, at et menneske aldrig bare er den ene fejl. Jeg målte ikke Morten Østergaard på den ene fejl, at det kunne gå galt for ham i festligt lag. Jeg synes, at han har været en rigtig dygtig politisk leder, og jeg har lært meget af ham. Det betyder også noget.

– Jeg var aldrig nervøs for, at han ville være grænseoverskridende i andre sammenhænge. Jeg havde en god relation til ham, og derfor kunne jeg sagtens lægge sådan nogle billeder op og komplimentere ham, siger Katrine Robsøe.

Under radaren

Katrine Robsøe tog hurtigt en beslutning om at blive helt væk fra kommentarsporene:

– Der var et vakuum af had og holdninger, og der står rigtig meget tarveligt, når folk bare giver deres meget hurtige mening til tingene. Det har jeg ikke behov for at læse.

– Det er som om, at folk tror, at fordi jeg sidder i Folketinget, så er det i orden at svine mig til. Det er ret voldsomt, at alt i ens liv pludselig bliver endevendt i en sag, jeg egentlig så som afsluttet, da jeg var ansat som studentermedhjælper i partiet. Måske folk bare lige skulle tænke sig om, inden de skriver de her meget hårde ting, siger Katrine Robsøe.

Ingen detaljer

Katrine Robsøe har siden sagen kom frem ikke ønsket at gå i detaljer med, hvad det var der skete, da Morten Østergaard overskred hendes grænser i festligt lag. Det ønsker hun fortsat ikke.

For hende at se bringer de slibrige detaljer ikke mere nuance til debatten – som hun i forvejen mener har været unuanceret:

– Det virker som om, at folk har en forhåndsopfattelse af, hvad kvinder skal gøre, hvis de bliver udsat for de her ting. Enten skulle jeg have råbt op på forsiden af en avis omkring det dengang, eller også skulle jeg have været blevet væk fra de arrangementer, hvor det skulle ske. Det, synes jeg, ikke er fair.

– Jeg valgte den mulighed, som jeg synes, var det rigtige, da jeg var studentermedhjælper, og det var at gå til ledelsen. Det var ikke nemt – ligesom det heller ikke var nemt at få en god relation op at køre med Morten Østergaard i partiet efterfølgende. Men det lykkedes, siger Katrine Robsøe.

Tillid til partiet

Mens sexisme-stormen efterhånden har lagt sig over Katrine Robsøe og Radikale Venstre, har Katrine Robsøe tillid til, at partiet fremover vil kunne håndtere potentielle lignende sexisme-sager bedre.

Men samtidig har hun en knugende nervøsitet i maven over, om den rolle hun ufrivilligt er kommet til at spille i sagen om sexisme i Radikale Venstre, får indflydelse på hendes fremtidige politiske karriere:

– Jeg er mest nervøs for, om det her bliver et altoverskyggende emne, som folk vil sætte mig i forbindelse med. Det har jo ingenting med mit arbejde at gøre, og derfor vil jeg hellere huskes for det, jeg laver på erhvervs – og uddannelsesområdet.

– Men det er klart, at nu er det ude – godt nok imod min vilje – og så er jeg nødt til at sige noget, og det er et nødvendigt opgør, der skal tages med sexisme og krænkelser, som jeg kan bidrage til, siger Katrine Robsøe.

I Folketinget siden 2019

Katrine Robsøe bor i Aarhus og har siddet i Folketinget for Radikale Venstre siden 2019. Hun varetager rollen som erhvervs – og uddannelsesordfører for partiet.

Morten Østergaard valgte at trække sig som politisk leder for De Radikale den 7. oktober. Han har siden den 12. oktober været på sygeorlov.

TV2 Østjylland har i dag været i kontakt med Radikale Venstres pressetjeneste, der oplyser, at Morten Østergaard på grund af sin aktuelle sygemelding fra Folketinget ikke har noget at tilføje.

Powered by Labrador CMS