Messi bombede i Amsterdam og indhentede Raul

Offentliggjort Sidst opdateret

Hvis ikke Lionel Messi var historisk i forvejen, så blev han det onsdag aften i Amsterdam, da han med to mål sænkede Ajax Amsterdam. Dermed har han nu samlet scoret 71 mål i Champions League og tangerer den tidligere Real Madrid-spiller Rauls tilsvarende målhøst, men Lionel Messis høst er en tand mere imponerende al den stund, de er sat ind over 90 kampe mod Rauls 144 optrædener.

Efter en overbevisende begyndelse på kampen fra Ajax Amsterdams side med den danske trio Schöne, Andersen og Boilesen med fra start, så åbnede Lionel Messi ballet. Argentineren straffede målmand Cillessens skovtur ude i feltet og scorede et sjældent hovedstødsmål – stik mod første halvlegs chancefordeling, men ganske symptomatisk for kampens udvikling. Ajax Amsterdams unge hold bed fra sig med kollektivets styrke, men faldt tungt på individuelle urutinerede fejl og misforståelser.

I anden halvleg satte gæsterne sig på opgøret, men værterne fik testet træværket i et forsøg på at arbejde sig tilbage ind i kampen, indtil Veltman så rødt for en nødbremse.

Barcelona er videre til 1/8-finalerne, Ajax ude, og Lionel Messi slog symbolsk ubesværet sejren fast til 2-0 for så vidt den korte gengivelse af kampens 90 minutter, hvor et medlevende publikum måtte nøjes med at drømme om en tid, der var engang i Amsterdam.

Mødet mellem de to klubber var et vidnesbyrd og aktuel temperaturmåling på en langt større duel over snart 20 år, som Ajax Amsterdam er kommet ud af som den store taber. Og står tilbage som den tydeligste ‘taber’-repræsentant for de hold, der stille, men sikkert sakker længere og længere bagefter kabinettet af Europas absolutte topklubber.

De to hold har et fodboldfilosofisk slægtskab, og er af samme årsag et glimrende sammenligningsgrundlag for klubfodboldens udvikling de sidste 20 år. Begge var toneangivende finalister i Champions League i 90erne, men hvor Barcelona i dag sammen med Real Madrid i dag er verdens rigeste klub, så er den hollandske klub reduceret til en stortalenternes rugekasse, hvor spillerne bliver solgt omkring deres 23. år for at undgå, at de stikker af på en fri transfer ved kontraktudløb belært af fortidens bitre erfaringer.

Det seneste store Ajax Amsterdam-hold lod sig krone som europæiske mestre i 1995 på Ernst Happel i Wien efter at have besejret AC Milan. Samme år som EU-domstolen gav Jean-Marc Bosman medhold i det der senere er kendt som Bosman-dommen. I trit med EU’s øvrige frie arbejdsmarked kunne fodboldspillere herefter frit forlade deres arbejdsgivere ved kontraktudløb uden kompensation og med et rykkedes magtbalancen fra klubberne til spillerne. Belgiske Bosman havde allerede i 1990 indledt sagen efter Standard Liege forbød ham at rejse uden betaling til franske Dunkerque, forlangte en transfersum og degraderede ham til ungdomsholdet. Jean-Marc fik ingen stor karriere, men ingen anden enkelt person har som han præget fodbolden, og Ajax Amsterdam er det af de store hold, som hårdest har mærket konsekvenserne af dommen.

Hollændernes filosofi var og er bygget op omkring egen talentudvikling med et akademi på højeste niveau. Det gav en forsyningslinje af dygtige spillere til førsteholdet – en proces yderligere beskyttet af reglerne om maksimum tre udlændinge pr. hold. Den kvote blev skrottet sammen med Bosman-dommen og trods Ajax Amsterdam også nåede finalen året efter i 1996, så forsvandt guldfuglene, de hollandske landsholdsspillere Patrick Kluivert og Edgar Davids gratis til AC Milan. Blot for kort tid senere at blive videresolgt for over 100 millioner kroner hver – pengene Ajax Amsterdam intet så til. Devalueringen af den rendyrkede talentudvikling var begyndt – tiden hvor de rigeste klubber kunne købe sig til stort set garanteret storhed og succes var begyndt  – personificeret ved Barcelona stillede med to angribere, Luis Suarez og Neymar til en samlet købspris på 1,5 milliarder kroner. Den ene uddannet i Ajax Amsterdam, nu er han købt ind til at toppe i Barcelona.

Powered by Labrador CMS