Messerschmidt presset af Støjberg

Politikken holder og kan få vælgerne tilbage, håber DF-formanden, men kommentator kalder det ren overlevelse

Offentliggjort Sidst opdateret

Når Dansk Folkeparti i måling på måling ligger nær spærregrænsen, skal årsagen hverken findes i partiets politik eller retning, mener formand Morten Messerschmidt.

Vælgerne kommer tilbage, hvis de interne stridigheder - og historierne om dem - hører op, er analysen i partiet, som holder sommergruppemøde onsdag i Roskilde.

- Det er klart, at som vælger har man ikke lyst til at stemme på et parti, der i en periode er kendt for interne skærmydsler, siger formanden.

Drastisk krise

Så langt kan Morten Messerschmidt have ret ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, som omvendt ikke deler formandens optimisme på partiets vegne.

- Det er en enormt drastisk krise, og han har meget, meget kort tid til at komme ud af den. Det bliver en overlevelseskamp for DF. Også i en helt anden grad end man kunne have troet for bare få måneder siden, siger Holstein.

Endelig ro

11 ud af 16 folketingsmedlemmer har forladt DF, siden Messerschmidt blev formand. Heriblandt tidligere formand Kristian Thulesen Dahl, Peter Skaarup og Søren Espersen.

Omsider er der, siger Messerschmidt, ro i folketingsgruppen og partiet.

- Den koordinering i forhold til, at Inger Støjberg (stifter af Danmarksdemokraterne, red.) skulle lave sit parti, og så skulle folk derover og løbende blive optaget. Det har ramt hårdt. Det er ligesom, når der er mytteri på et skib, så er det også svært at holde tidsplanen, siger han.

Presset af Støjberg

En konsekvens af det massive frafald i folketingsgruppen vil ifølge formanden være, at nye ansigter præsenteres, når partiet holder pressemøde onsdag.

DF er ifølge Holstein presset af Støjbergs parti, der stormer frem i målingerne, men også af Nye Borgerlige og i nogen grad Socialdemokratiet.

Andre ønsker

Messerschmidt peger på, at Støjbergs parti ikke ønsker et opgør med menneskerettighedskonventionen og andre internationale konventioner, der står i vejen for den udlændingepolitik, som DF ønsker.

Dansk Folkeparti vil dog heller ikke gå planken ud på konventionerne.

DF-formanden sagde tidligere på året til Avisen Danmark, at det ville være et "meget centralt krav" for at kunne støtte en blå regering at få løfter om, at den vil sætte gang i en proces mod en løsere tilknytning til konventionen.

Afventer sag

I dag bruger han ikke ordet "krav":

- Nej, det er et ønske for DF. Det er et meget væsentligt ønske. Men er det klart, når det ikke er noget, der er flertal for, så er det noget, der skal arbejdes på, siger Messerschmidt.

Der venter Morten Messerschmidt en sag som anklaget for svindel med EU-midler og dokumentfalsk i Retten i Lyngby til november. Han er tidligere dømt i sagen, men den skal gå om, da dommeren var inhabil.

- Der er han nærmest lidt heldig, kan man sige, for folketingsvalget vil jo blive afgjort inden da, siger Holstein.

- Jeg føler mig overbevist om, at når vi igen får fokus på det politiske indhold, på de mærkesager, som er Dansk Folkepartis, så vil vælgerne også vende tilbage. Men det er klart, at som vælger har man ikke lyst til at stemme på et parti, der i en periode er kendt for interne skærmydsler, siger formand Morten Messerschmidt (DF) før sommergruppemøde.
- Jeg føler mig overbevist om, at når vi igen får fokus på det politiske indhold, på de mærkesager, som er Dansk Folkepartis, så vil vælgerne også vende tilbage. Men det er klart, at som vælger har man ikke lyst til at stemme på et parti, der i en periode er kendt for interne skærmydsler, siger formand Morten Messerschmidt (DF) før sommergruppemøde.

Blå Bog: Morten Messerschmidt

* Navn: Morten Messerschmidt.

* Født: 13. november 1980 i Frederikssund.

* Søn af: Struktør Carsten Christoffersen og byrådsmedlem Inge Messerschmidt (DF).

* Bopæl: København.

* Parti: Dansk Folkeparti.

* Politisk karriere:

2022-: Formand for Dansk Folkeparti

2020-2022: Næstformand for Dansk Folkeparti.

2020-: Kulturordfører.

2019-: EU-ordfører, europarådsordfører, energi- og klimaordfører.

2019: Messerschmidt kom tilbage i dansk politik.

2009-2019: Medlem af Europa-Parlamentet med rekordhøje 465.758 personlige stemmer ved valget i 2014.

2007-2009: Energiordfører og klimaordfører.

2005-2009: EU-ordfører.

2005: Første gang valgt ind i Folketinget for Dansk Folkeparti.

* Beskæftigelse:

2010-2012: Underviser i statsforfatningsret på Københavns Universitet.

* Uddannelse:

2007: Uddannet jurist (cand.jur.) fra Københavns Universitet.

1999: Student fra Sankt Annæ Gymnasium.

* Privat:

Kæreste med Dot Wessman, teltholder i sangerindepavillonen Bakkens Hvile.

* Andet:

- Radiovært på 24syv siden december 2021. Han er vært på programmet ”Kammertonen”, der handler om opera.

- Han er forfatter eller medforfatter til bøgerne ”Den kristne arv” fra 2021, ”Farvel til folkestyret – hvordan EU ødelægger frihed, folk og folkestyre – og hvad vi kan gøre ved det” fra 2020, ”Overlad det trygt til Bruxelles – Debat om EU” fra 2015, ”Det er (ikke) sort/hvidt – Samtaler om skepsis, demokrati og visioner for Europa” fra 2014 samt ”Intet over og intet ved side af … EU-Domstolen og dens aktivisme” fra 2013.

- Han er tiltalt for dokumentfalsk og svig med EU-midler for cirka 100.000 kroner. I august blev han kendt skyldig ved Retten i Lyngby, men landsretten har senere vurderet, at dommeren var inhabil, og sagen skal derfor gå om.

Kilde: Folketinget, Ritzau.
Powered by Labrador CMS