Merkel til Helle: Vi skal pleje vores tætte forhold
»Vi føler os begge forpligtet til at pleje venskabet mellem vores lande.«
Det fastslog den tyske kansler, Angela Merkel, på et pressemøde på Amalienborg tirsdag, efter kansleren havde holdt møde med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).
Det tætte forhold blev nævnt flere gange under pressemødet, hvor også den danske statsminister takkede den tyske statskvinde for at komme på besøg.
»Danmark og Tyskland har et tæt forhold. Vi har besøgt hinanden, talt i telefon sammen og har et tæt forhold. Vi får begge noget ud af vores tanker og idéer under vores møder, og det var også tilfældet i dag. Forholdet har aldrig vært bedre end i dag,« lød det fra Helle Thorning Schmidt.
De to statskvinder udviste stor enighed og forståelse for hinanden på pressemødet, og kansleren benyttede samtidig mødet til at understrege, at hun havde dårlig samvittighed over, at hun ikke havde besøgt Danmark før. Sidst hun var på statsbesøg, var i 2006, hvor statsministeren hed Anders Fogh Rasmussen (V).
»Mit besøg er faktisk lidt forsinket. Jeg har haft en invitation meget længe. Sidste gang jeg var i Danmark, er mange år siden, og jeg har nærmest dårlig samvittighed over, at jeg kommer så sent, for når man får en invitation fra en af sine veninder, så kommer man,« sagde Merkel.
Mødet mellem de to statskvinder blev holdt samme dag, som forslaget om Femern-forbindelsen blev tredjebehandlet i Folketinget. Anlægsloven blev vedtaget med et bredt flertal.
En forbindelse, som har mødt stor kritik i Tyskland. Men Merkel forsikrede, at Tyskland vil leve op til sin del af aftalen, og at hun er optimistisk:
»Området, hvor Femern skal igennem, er ikke så tæt befolket. Og al forandring giver altid anledning til uro. Folk har været vant til at leve i et stille område. Men jeg tror, vi kommer tættere på hinanden. Broen mellem Sverige og Danmark er et godt eksempel, og vi vil gøre alt for, at speede processen op,« sagde kansleren og fortsatte:
»Vi har et stort bilateralt projekt, Femern, og forbundsregeringen står selvfølgelig bag den aftale, landene har truffet, og vi vil gøre alt for, at forbindelsen bliver en realitet. Vi har et tæt samarbejde, og vi er to nabolande, som efter en vanskelig historie har stor forståelse for hinanden, og det er et lykketræf i historien, som skal opretholdes og styrkes.«
Også integrationen blev dagspunkt på mødet, hvor både Helle Thorning-Schmidt og Angela Merkel understregede, at integrationsspørgsmålet er et fælles ansvar.