Mere knoglemarv på Universitetshospital

Aarhus Universitetshospital får nu mulighed for at lave flere knoglemarvstransplantationer. Arkivfoto: René Lind Gammelmark
Offentliggjort Sidst opdateret

Aarhus Universitetshospital har indtil videre kun lavet mini-knoglemarvstransplantationer. Nu udvides tilbuddet

I samarbejde med Rigshospitalet overtager Aarhus Universitetshospital de fleste knoglemarvstransplantationer på patienter i Vestdanmark. Hidtil er standard allogen knoglemarvstransplantation kun blevet udført på Rigshospitalet, mens de såkaldte minitransplantationer siden 2009 er blevet udført både på Rigshospitalet og på Aarhus Universitetshospital.

Knoglemarvstransplantation bruges hovedsageligt til at behandle ondartede sygdomme i knoglemarven eller i blodet. De hvide blodlegemer dannes i knoglemarven og er en væsentlig del af immunforsvaret. Den helbredende effekt ved knoglemarvstransplantation fra en donor består blandt andet i, at hvide blodlegemer fra det nye immunforsvar dræber de kræftceller, som kemoterapi ikke kan udrydde.

Stigende behov for knoglemarvstransplantationer

Der er et stigende behov for knoglemarvstransplantationer, og det har fået både Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet til at søge Sundhedsstyrelsen om tilladelse til at udvide samarbejdsaftale om knoglemarvstransplantationer på Aarhus universitetshospital:

– Patienterne er typisk sammenlagt indlagt i tre måneder i løbet af det første år, og derfor er det en stor fordel for patienterne, at behandlingen kan foregå lidt tættere på hjemmet, siger overlæge Bendt Nielsen.

Aarhus Universitetshospital har siden 2009 udført såkaldte mini knoglemarvstransplantationer, hvor patienterne ikke får så skrap kemoterapi, som ved standard knoglemarvstransplantationer.

Donorer fra både Tyskland og USA er godkendte som knoglemarvs-donorer i Danmark. Der udføres cirka 35 mini knoglemarvstransplantationer om året på Aarhus Universitetshospital.

Patienter skal beskyttes mod infektioner

Standard knoglemarvstransplantation betyder, at patienterne i en periode er uden immunforsvar og mangler beskyttelse mod infektioner. Derfor er ventilationsanlægget på Hæmatologisk Afdelings transplantationsafsnit blevet ombygget, så stuer til knoglemarvstransplanterede patienter bliver forsynet med renset luft, og så der er overtryk på stuerne for at forhindre mikroorganismer i at trænge ind.

Imens har personalet forberedt sig på opgaven i samarbejde med Rigshospitalet. Udover personalet på Hæmatologisk Afdeling er blandt andet lungemedicinere, intensivlæger, kirurger og blodbanken involveret i knoglemarvstransplantationer. Desuden har Aarhus Universitetshospitals internationaliseringspujle og Aarhus Universitet skabt mulighed for udveksling med et transplantationscenter i Utah i USA.

Det forventes, at der årligt vil blive udført 6–10 standard knoglemarvstransplantationer i Aarhus ved siden af 30–35 mini knoglemarvstransplantationer. Standard knoglemarvstransplantationer ved særligt sjældne sygdomme og på børn vil fortsat kun blive udført på Rigshospitalet.

Powered by Labrador CMS