Mere end 500.000 danskere lider af denne skjulte sygdom
Du kan selv gøre noget for at undgå den.
Omkring 550.000 danskere lider af knogleskørhed, og flere og flere får brud på knoglerne. Men mindst halvdelen af de ramte ved ikke, de har sygdommen, vurderer Sundhedsstyrelsen. Nu skal en ny oplysningskampagne råbe de mange op, der er i risikogruppen.
Man kan nemlig selv gøre noget.
Det oplyser Osteoporoseforeningen i en pressemeddelelse.
Har du brækket en knogle, blot fordi du tog uheldigt fra? Så kan du være i risikogruppen for at lide af knogleskørhed. Foto: iStock
Dyrker du for lidt motion? Er du ryger? Eller vejer du i underkanten af, hvad du burde? Så kan du rent faktisk være i risikogruppen for at lide af knogleskørhed.
Man regner med at cirka 550.000 danskere over 50 år lider af knogleskørhed, og ifølge Sundhedsstyrelsen går flere hundrede tusinde af dem rundt med porøse knogler uden at vide det. Det ødelægger deres muligheder for at forebygge brud og lidelser.
– Tallene er ikke rare. Mørketallet består af danskere, der nok har hørt om knogleskørhed, men ikke har fået det undersøgt, og af danskere, der ikke ved noget om sygdommen. Der er desværre stor uvidenhed, siger Ulla Knappe, formand for Osteoporoseforeningen, der vurderer, at helt op mod 400.000 ikke ved, de lider af knogleskørhed.
Brud fører ikke til undersøgelse
Knogleskørhed – osteoporose – er en sygdom, som svækker knoglerne indefra. Resultatet er afkalkede knogler, der er så porøse, at de let brækker. Heldigvis kan sygdommen i vid udstrækning forebygges. Allerede fra barnsben kan man opbygge stærke knogler via kost og motion. Som voksen kan man fortsat styrke knoglerne ved sund kost, motion og ikke-rygning. Men er skaden først sket, opdages sygdommen desværre kun hos de færreste.
– Knogleskørhed er stærkt underdiagnosticeret selv efter knoglebrud. Hr. og fru Jensen opfatter generelt frakturer som uheld og ikke som resultat af underliggende sygdom. Mange ortopædkirurger ser det heller ikke som deres sag at tage sig af undersøgelse for osteoporose og forebyggelse af det næste knoglebrud, forklarer professor, dr.med. Bente Langdahl, mangeårig forsker i knogleskørhed og overlæge på Endokrinologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.
Stigende problem
Osteoporoseforeningen har beregnet, at behandlinger og følgevirkninger af knogleskørhed koster samfundet 11,6 milliarder kroner om året. Hertil kommer de mange lidelser. For eksempel dør hver tredje mand og hver fjerde kvinde med hoftebrud inden for et år. Derfor går Osteoporoseforeningen nu til kamp mod uvidenheden og lancerer sammen med Netdoktor en oplysningskampagne, der skal gøre danskerne opmærksomme på, hvad de kan gøre.
– Knogleskørhed er en livsstilssygdom. Du kan forebygge den. Men det kræver oplysning. Derfor går vi nu selv ud med en kampagne, så vi finder flere patienter, inden de får deres første – eller næste – brud, siger Ulla Knappe, Osteoporoseforeningen.
Test skal give viden
Omdrejningspunktet for kampagnen er websitet www.knogleskørhed-info.dk. Her kan brugerne teste deres viden og blive klogere på knogleskørhed. Der er skræddersyet viden til de forskellige deltagere, afhængigt af om de selv har knogleskørhed, er i risikogruppen, er pårørende eller bare interesserede. Tilsvarende er der information til de fagfolk, der møder mennesker, som er i risikogruppen eller allerede har osteoporose.