Melder ud om tvangsvaccination

Et bredt flertal er blevet enige. Præsenteres klokken 16.

Offentliggjort Sidst opdateret

Et bredt flertal i Folketinget bestående af regeringen, Venstre, De Radikale, SF, Enhedslisten, Konservative, Liberal Alliance og Alternativet er blevet enige om en ny epidemilov, oplyser Sundheds– og Ældreministeriet i en meddelelse.

Det har længe været en politisk hovedpine, at Danmarks eksisterende epidemilov ville udløbe midt i coronavirus-epidemien, fordi den nuværende blot er en midlertidig erstatning, der giver regeringen øvrige beføjelser.

– Nu får vi snart en langtidsholdbar epidemilov, som udgør den nødvendige juridiske ramme for danske myndigheders håndtering af alvorlige smitsomme sygdomme – også i fremtiden, siger Magnus Heunicke (S), sundheds- og ældreminister, i en pressemeddelelse.

Med oplægget til en ny epidemilov brød helvede løs, da det gik op for mange, at regeringen gerne ville indføre muligheden for tvangsvaccination. Flere eksperter såede tvivl om, hvor vidt det var nødvendigt at være bekymret, da tvangsvaccination sjældent vil give mening.

Alligevel blev det efterårets store diskussionsemne, og mange vil nu kunne se en epidemilov, hvor muligheden for at anvende tvang begrænses, fremgår det af et kort pressemøde fredag eftermiddag.

Der kommer mere gennemsigtighed og alt, der handler om tvangsvaccination, skrives helt ud i ny epidemilov, fortæller sundhedsministeren på det efterfølgende møde, hvor partierne bag flertallet er med.

– Vi tror, at oplysning om vaccinesagen er bedre end trusler og tvang, siger Magnus Heuncike på pressemøde.

Det var et flertal af Folketingets partier, der var imod formuleringerne om tvang, og de gik sammen om at presse regeringen. Sundhedsministeren erklærer sig dog tilfreds med de væsentlige ændringer, som er kommet til på den baggrund.

Med dem styrkes den parlamentariske kontrol, mulighederne for at anvende tvang begrænses, og den kommende nationale epidemikommission bliver bredere sammensat, end der først var lagt op til. Det betyder, at ikke alene det faglige, men også det økonomiske og samfundsmæssige beslutningsgrundlag styrkes.

– Den parlamentariske kontrol styrkes, nu kommer der et folketingsudvalg, som har epidemihåndtering som sin opgave, siger Magnus Heunicke.

Powered by Labrador CMS