Medie: Regeringen vil indføre grænsekontrol

Regeringen vil indføre grænsekontrol fra Sverige til Danmark fra midten af november, erfarer DR.

Der er udsigt til mere grænsekontrol. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Regeringen vil indføre grænsekontrol fra Sverige til Danmark.

Det skriver DR.

Artiklen fortsætter under videoen.

Grænsekontrollen skal indføres fra midten af november og vil desuden være punktvis. Det vil sige, at der er kontrol ved alle grænseovergange en til flere gange om ugen.

Ifølge DR’s oplysninger vil grænsekontrollen være et af hovedpunkterne, når justitsminister Nick Hækkerup (S) på et pressemøde torsdag klokken ni præsenterer regeringens nye plan, der skal sikre mere tryghed.

Grænsekontrollen vil være midlertidig. Men der er ingen oplysninger om, hvor længe regeringen påtænker, at den skal vare.

Knudepunkter i fokus

Kontrollen skal indsættes ved færgelejet i Rønne, Helsingør, Frederikshavn og Grenaa samt ved Øresundsbroen og ved al togtrafik fra Sverige til Danmark.

Statsminister Mette Frederiksen (S) bebudede allerede i august, at hun sammen med regeringen var ved at undersøge, om grænsen til Sverige kan sikres bedre.

Det sagde hun på et pressemøde, efter at to svenske mænd var blevet sigtet i sagen om eksplosionen ved Skattestyrelsen i København.

Ud over grænsekontrollen vil regeringen oprette et nyt center for politisamarbejde og kriminalitetsbekæmpelse i Øresundsregionen, skriver DR.

Centeret skal ligge i København og skal bemandes med danske betjente. Deres opgave bliver at koordinere indsatsen over for organiseret og grænseoverskridende kriminalitet i tæt samarbejde med svensk politi.

Flere straffet

Tilbage i februar 2019 beskrev Newsbreak.dk, hvordan grænsekontrollen fungerer – og har fungeret. Siden den blev indført efter de store flygtningestrømme i 2015, er 342 personer blevet straffet for overtrædelse af udlændingelovens eller straffelovens paragraffer om menneskesmugling.

I perioden er 398 personer blevet sigtet for menneskesmugling – altså mistænkt og gjort til genstand for en politiefterforskning. Og langt de fleste af dem er også blevet dømt. Nogle endda flere gange.

En opgørelse fra Rigsadvokaten viser, at der er sket 418 såkaldt fældende afgørelser fordelt på 342 personer.

Langt de fleste af menneskesmuglerne har fået ubetingede frihedsstraffe. Det gælder for mere end tre fjerdedele. Derudover er der et par håndfulde betingede domme, mens resten har fået bødestraffe.

Varierende strafferamme

Udlændingelovens bestemmelser om menneskesmugling forbyder al bistand til en udlændings ulovlige ophold i Danmark. Det gælder hjælp til såvel ind- som gennemrejse.

Strafferammen spænder fra bøde og op til to års fængsel. Men under særligt skærpende omstændigheder kan straffen blive endnu hårdere. For så er overtrædelserne nemlig omfattet af straffeloven.

Under disse særligt skærpende omstændigheder er strafferammen op til otte års fængsel. Det kan for eksempel være i tilfælde, hvor andres liv udsættes for fare, eller hvor smuglingen er systematisk eller organiseret.

Powered by Labrador CMS