Medie: Postnord mister statsstøtten
Ifølge MobilityWatchs oplysninger står statsstøtten til Postnord til at blive fjernet med en ny postaftale, hvilket vil gøre markedet for omdeling af breve og pakker i Danmark helt frit
Citathistorie:MobilityWatch
Fundamentale ændringer kan være på vej til det danske postmarked, som fremover står til at blive givet helt frit.
Sådan lyder det til MobilityWatch fra flere af hinanden uafhængige kilder tæt på forhandlingerne af den nye postaftale, som forhandles i disse dage.
Bliver afskaffet
Hvis aftalen lander med det indhold, der lige nu er på forhandlingsbordet, vil det i det store og hele betyde, at befordringspligten, som vi kender den i dag, vil blive afskaffet.
Befordringspligten varetages i dag af Postnords danske afdeling og har indtil nu fungeret på den måde, at det statsejede selskab har sikret omdeling af pakker og breve i hele landet.
En opgave, der bliver mere underskudsgivende i takt med de faldende brevmængder, og derfor kompenserer staten Postnord med et trecifret millionbeløb årligt.
Stor kritik
Den model har i en årrække fået stor kritik fra landets pakkedistributører, som mener, at støtten til Postnord forvrider konkurrencen, da opgaven sagtens kan løses på kommercielle vilkår.
Det ser nu ud til at blive en realitet, hvis postaftalen vedtages med det indhold, der lige nu diskuteres i forhandlingslokalet.
Der vil dog være undtagelser, når det kommer til de dele af den nuværende befordringspligt, som ikke kan løses på kommercielle vilkår.
En langsigtet løsning
Der skulle angiveligt være tale om forsendelser til blandt andet blinde og postforsendelser til småøer, som begge vil blive sendt i udbud. Det samme gælder internationale forsendelser, hvor Danmark har visse forpligtigelser.
I et skriftligt svar til MobilityWatch lyder det fra transportminister Thomas Danielsen (V), at der er behov for en ny langsigtet løsning på postområdet, der passer bedre til nutidens samfund og postmarked.
Indkaldt til forhandlinger
- Derfor har jeg indkaldt til forhandlinger med ordførerne, så vi kan finde en løsning, der vil sikre, at borgere og virksomheder også i fremtiden vil kunne få og sende post, uanset hvor i landet de bor, lyder det fra ministeren.
Ministeren vil ikke kommentere på aftalens indhold på nuværende tidspunkt, men han har tidligere fortalt, at han er for en liberalisering af postmarkedet.
Heller ikke de to andre regeringspartier Moderaterne og Socialdemokratiet har ønsket at udtale sig om postforhandlingernes indhold, før der er vedtaget en aftale.