Medie: Betjente var uden erfaring
Nye oplysninger om politiledelsens håndtering af terrorangrebet for 14 dage siden giver anledning til, at politiets beskyttelse af såvel Krudttønden som den jødiske synagoge, hvor de to angreb fandt sted, nu kritiseres. Det skriver BT søndag.
Mediet mener at vide, at betjentene, der stod vagt ved Krudttønden, hvor det første terrorangreb fandt sted, havde under et halvt års erfaring som uddannede betjente. Derudover bar de to udsendte betjente ikke skudsikre veste under attentatet, skriver BT.
»Det siger sig selv. Jo mere erfaring man har, desto dygtigere er man også til at reagere under pres. Og en nyuddannet politibetjent har i sagens natur ikke den store erfaring. Skal man kunne reagere effektivt i situationer som denne kræver det, at man trænet til at reagere under stress. Og man skal også have haft fornødne erfaring med og uddannelse i at håndtere våben,« siger den tidligere jægersoldat og forfatter Thomas Rathsack, der har erfaring med beskyttelse af VIPere – personer, der kræver beskyttelse, til BT.
En gennemgang af forløbet og de nye oplysninger i sagen viser, at politiets indsats langt fra var en ubetinget succes. Eksperterne, som BT har talt med, mener, at politiets beskyttelsesindsats ved både Krudttønden og synagogen var alt andet end tilstrækkelige.
Begge steder lykkedes det nemlig Omar El-Hussein at komme helt tæt på bygningerne og skyde henholdsvis 55-årige Finn Nørgaard og 37-årige Dan Uzan.
»Politiets beskyttelse af Krudttønden viser, at politiet slet ikke havde forestillet sig, at der ville komme nogen med en maskinpistol og skyde løs. Det man frygtede var, at en terrorist ville forsøge at smugle en pistol eller en bombe ind, og derfor har man haft politi og PET-vagter indenfor, ligesom man har benyttet sig af metaldetektorer. Men man har ikke været forberedt på at angreb af den art,« siger terrorforsker ved Forsvarshögskolan Magnus Ranstorp til BT søndag.
Sonny Schürer, der er vice-president i sikkerhedsfirmaet AS Solutions, siger:
»Hvis der er flere lag af vagter, så er beskyttelsen også mere effektiv. Det kan være vagter ude foran bygningen eller observatører længere væk. Jo tidligere en suspekt person opdages, des større chance er der for, at han ikke gør skade.«
Københavns Politi vil ikke kommentere »enkelt dele i den operative indsats«, før en redegørelse ligger klar. Men ledende politiinspektør Jan Bjørn afviser, at det var forkert, at helt nyuddannede betjente blev sendt ud i forbindelsen med beskyttelsen af Lars Vilks på Krudttønden forrige lørdag.
»Vi kan stadig ikke kommentere på detaljer i den operative indsats 14. og 15. februar ved Krudttønden og i Krystalgade, men jeg kan generelt oplyse, at færdiguddannede betjentes alder og anciennitet ikke har indflydelse på opgavefordelingen i det almindelige politiberedskab. Hverken når det gælder politiopgaverne i hverdagen, eller når det gælder bevogtning, som er trusselsvurderet til at skulle varetages af politiets almindelige beredskab. Københavns Politi har selvfølgelig fuld tillid til vores betjente og til den uddannelse, de har modtaget,« skriver ledende politiinspektør Jan Bjørn i et skriftligt svar til BT.