Markant mere ulovlig graffiti: Så meget koster det

Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

København oplever i disse år en markant stigninger i antallet af ulovlige graffiti-malerier.

Det er en bekostelig affære for samfundet at fjerne graffiti, som tog, husfacader og bygninger overmales med.

Og desværre bliver der i København mere af den ufrivillige udsmykning, der årligt koster ti millioner kroner at fjerne, skriver Jyllands-Posten.

»Hvis man ser på byrummet, bliver vores borgere i dag udsat for cirka ti procent mere graffiti end for fem år siden. Hvis man spørger de firmaer, der hver dag afrenser graffiti i byen for os, siger de, at det er en noget mere voldsom stigning. Men fordi vi hele tiden renser blandt andet bygninger af, kan vi holde stigningen nede på cirka ti procent,« siger Jon Pape, serviceområdechef i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Daglig rensning på Nørrebro

Kommunen har ifølge Jyllands-Posten aftaler med ti virksomheder, der på daglig basis renser graffiti af i bydelen Nørrebro. Det samme gælder ugentligt på Østerbro og Vesterbro, mens det sker hver 14. dag i resten af byen.

Også Banedanmark har de seneste år mærket, at der skal bruges flere penge på at fjerne malingen.

Succes med lovlig graffiti

I Esbjerg er det dog lykkedes at vende udviklingen. Kommunen bruger under 100.000 kroner på at fjerne den uønskede maling. En ny strategi, hvor kommunen i samarbejde kommunens SSP-team, graffitimalerne og gadekunstnere fremmer lovlig graffiti, bærer en del af forklaringen, lyder det fra Anders Kronborg (S), formand for Teknik- og Byggeudvalget.

Det er dog blevet afprøvet i København uden synderlig stor effekt, forklarer Jon Pape.

Powered by Labrador CMS