Mariager Fjord er ramt af kraftigt iltsvind

En lang periode med stille, varmt og solrigt vejr har resulteret i iltsvind i den vestlige del af Mariager Fjord. Foto: Colourbox.com (Modelfoto).
Offentliggjort Sidst opdateret

Naturstyrelsens seneste sejlture med overvågningsskibet Maria viser, at inderfjorden er ramt af kraftigt iltsvind fra havnen i Hobro til Fladbjerg.

En lang periode med stille, varmt og solrigt vejr har resulteret i iltsvind i den vestlige del af Mariager Fjord fra Hobro Havn til Stinesminde og Fladbjerg i øst. Meldingen kommer efter at Naturstyrelsen mandag var på togt med overvågningsskibet Maria.

Naturstyrelsen melder om iltfrit vand i Hobro Havn og til et stykke øst for Vindø Teglværk. Her er bunddyr og fisk døde. Samtidig har svovl farvet vandet uklart og gjort det mælket og det giver en ubehagelig lugt. Længere ude i fjorden er der bedre iltindhold, men på dybder under 1,6 meter vand er der ingen ilt. Også her er vandet flere steder farvet mælkehvidt.

Den nuværende blæst vil dog forbedre iltforholdene i overfladevandet og det vil hjælpe med at puste nyt liv i Mariager Fjord igen. Herefter vil den mælkehvide svovl og lugten forsvinde og fjorden kan starte sin genopbygning.

– Sommeren har på mange måder været historisk i år. Varmegraderne var af sydeuropæiske dimensioner i hele juli til stor glæde for mange turister, badende og børnefamilier, men de mange, varme dage har også påvirket Mariager Fjord. Heldigvis helbreder naturen sig selv igen og med efterårets storme på vej og en smule tålmodighed vil fjorden forhåbentligt have genoprettet sig i løbet af 1-2 år, siger borgmester Mogens Jespersen.

Fra naturens hånd er Mariager Fjord sårbar på grund af den ringe vandudskiftning med koldt og iltrigt vand fra Kattegat. Fjorden er en såkaldt tærskelfjord, som består af en dyb inderfjord og en lavvandet yderfjord og her virker yderfjorden som en tærskel, der nedsætter vandudskiftningen.

Den ringe vandudskiftning betyder, at det samme vand opholder sig længere tid i inderfjorden end i andre mere åbne fjordsystemer. Og derfor er Mariager Fjord blandt andet meget sårbar over for nedbrydningen af alger.

Powered by Labrador CMS