Margrethe holder fast i denne tradition

Dronning Margrethe kommer i år ud til det danske folk, som hun har gjort det i årevis.

Offentliggjort Sidst opdateret

Når Dronning Margrethe tager på sommertogt til foråret, bliver det ikke, som det var for år tilbage, da Margrethe og Henrik rejste ud i Danmark sammen.

Prins Henrik døde som bekendt i februar 2018, men tabet har dog ikke fået Margrethe til at droppe sine togter ud i det danske land, men et spørgsmål, der har trængt sig på hos andre medier er dog, om dronningen bliver skånet i modsætning til tidligere år.

Realityportalen skriver eksempelvis, at Kongehuset skåner Margrethe i forbindelse med årets sommertogt, hvor der, indtil videre, er sat tre dage af til togt rundt i det danske land. Men bliver Margrethe faktisk skånet? Newsbreak.dk har spurgt Kongehuset om, hvorfra Realityportalen har denne oplysning, men vi har ikke haft mulighed for at få en kommentar.

Sikkert er det dog, at dronningen tager på togt flere steder i slutningen af forået. Først går turen til Køge, hvor Margrethe har opholdt 28. og 29. maj. Herefter sejler Kongeskibet Dannebrog videre til Nyborg, med forventet ankomst 31. maj.

Rejsedage varierer i antal

Ser man på Kongehusets kalender for sommertogter i 2018, kan man se, at dronningen tilbragte fire dage på togt. Først var hun i Silkeborg Kommune, herefter gik turen til Svendborg.

Kongehuset oplyser i øvrigt i en pressemeddelelse, at der også er lagt op til nok et togt med Kongeskibet Dannebrog i 2019.

– Information om Dronningens sensommertogt bliver offentliggjort på et senere tidspunkt, skriver Kongehuset.

Det er i den forbindelse værd at bemærke at sommertogtet i 2015 bestod af fire dages rejse mellem Syddjurs Kommune, Vejle Kommune og Aabenraa Kommune, mens sommertogtet i 2014 var på otte dage.

En gammmel tradition

Kongehuset fortæller, at Dannebrog blev navngivnet af Dronning Alexandrine i København i 1931, mens skibet blev taget i brug 26. maj 1932. Når Kongeskibet Dannebrog sejler, administreres det af dronningens jagtkaptajn, der er kommandør i Søværnet og dronning Margrethes direkte kontakt til Søværnet. Det fortæller Forsvarsministeriet.

Forsvaret skriver, at Kongeskibet Dannebrog tog over efter det tidligere kongeskib, ved navn Hjuldamperen Dannebrog. Siden skibet blev indviet har det sejlet omkring 740.000 kilometer. Det sejler med en 55 mand stor besætning, der er særligt udvalgt til den opgave, det er at sejle med kongefamilien.

Kongehuset skriver, at skibet er bygget af stål, og at det er delt i to sektioner. Foran skorstenen finder du besætningen, skibets last og lignende, mens du bagved har den kongelige afdeling. Denne afdeling kan også fungere som hospitalsafdeling, da Kongeskibet Dannebrog kan bruges som et særligt hospitalsskib. Ifølge Kongehuset holdes der receptioner på det overdækkede agterdæk, når skibet ligger i danske samt udenlandske havne.

Gammel tradition
Det årlige sommertogt er en tradition, der, ifølge Kongehuset, går tilbage til Christian 10. Han var den første regent, der rejste landet rundt i de danske farvande som en fast del af sit program.

Både Frederik 9. og altså dronning Margrethe har lagt vægt på at bruge skibet også, og på den måde være i kontakt med alle dele af riget Danmark. Skibet har da også været forbi både Grønland og Færøerne, såvel som havne i Middelhavet, Caribien og på USA’s østkyst.

Skibet har ifølge Forsvaret følgende data: 

Længde: 79 m
Bredde: 10,4 m
Dybgang: 3,7 m
Deplacement: 1.130 tons
Besætning: 55 mand
Fart: 14 knob (ca. 27 km/t)
Aktionsradius: 3.860 sømil (ca. 6.600 km)

Kilder: ForsvarsministerietForsvaretKongehuset

Powered by Labrador CMS