Manu Sareen trodser sit parti med børneudspil

Manu Sareen. Foto: Det Radikale Venstre.
Offentliggjort Sidst opdateret

Beskeden fra det radikale bagland var klar. Der bør indføres et loft over antallet af børn per pædagog for at sikre gode vuggestuer og børnehaver.

Forslaget blev derfor vedtaget på de Radikales landsmøde i september og dermed gjort til partiets officielle politik.

Men på trods af den klare besked afviser børneminister Manu Sareen (R) pure at efterkomme kravet, selvom regeringen er på vej med et udspil, der handler om netop de danske dagtilbud.

»Det her handler om børnene og ikke om normeringer,« siger han til Politiko.dk:

»Kvalitet er meget, meget andet, og vi har jo smidt 750 mio. kr. af sted til et løft af normeringer og kvalitet. De kommer nu hvert evigt eneste år. Vær så god. Brug det. Jeg synes, at det er et svigt af børnene kun at se på normeringer. At udvikle børnene er også centralt.«

Afvisningen udløser skuffelse i radikale kredse.

»Der må simpelthen være en bund for, hvad vi finder forsvarligt, og hvad vi vil byde vores børn. De er jo vores fremtid,« siger Anne Marie Geisler, folketingskandidat og medlem af Københavns Borgerrepræsentation. Hun afleverede onsdag morgen sit barn i vuggestue, hvor én vikar havde ansvaret for ti blebørn.

»Det er ikke et enkeltstående tilfælde. Jeg synes, det er uforsvarligt,« konstaterer hun.

Sanne Bjørn, folketingskandidat og medlem af de Radikales forretningsudvalg, stod bag forslaget, der blev vedtaget på det radikale årsmøde. Hun sammenligner minimumsnormeringer med klassekvotienter i folkeskolen.

»Her har man defineret, hvor stor en børnegruppe der er hensigtsmæssig at undervise. Det er på tide, at man laver noget lignende i institutionerne,« siger hun og tilføjer:

»Landsforbundet, kandidater og medlemmer har en klar forventning om, at folketingsmedlemmer og ministre forsøger at få så meget som muligt af vores politik gennemført. Men jeg vil afvente, hvad der helt konkret kommer til at stå i udspillet, før jeg bliver meget spids.«

Også Sander Jensen, der stiller op for de Radikale i Aarhus, står fast på den radikale sag.

»Jeg går ind for minimumsnormeringer i daginstitutionerne, og det går jeg også til valg på – uanset hvad regeringens holdning er,« siger han.

Minister afholder dialogmøde

Manu Sareen mødes torsdag med repræsentanter fra pædagogernes, forældrenes, kommunernes og børnenes organisationer til et stort dialog – og inspirationsmøde i København. Deres ideer og indspil skal ifølge ministeren danne fundamentet for regeringens endelige udspil, som vil blive lanceret i løbet af foråret.

Manu Sareen understreger, at han vil lytte til gode ideer, før han lægger sig fast på konkrete tiltag. Han vil dog gerne allerede nu udstikke de politiske rammer.

»Vi ved, at børneområdet betyder alt for udviklingen senere i livet. Jo bedre dagtilbud du har fra du er helt lille, jo bedre er sandsynligheden for at du får uddannelse, job, et godt liv og bryder den sociale arv, så der er al mulig grund til at sætte fokus på det område,« siger han.

Udspillet skal ifølge ministeren fokusere på de mindste børn fra 0 til 3 år og stille krav til private pasningsordninger, som i dag ikke skal udarbejde læreplaner for det enkelte barn, sådan som kommunale dagtilbud skal. Målet er desuden at opkvalificere personalet i dagplejen, nedbringe pædagogers sygefravær, sikre en lettere overgang fra institution til skole og generelt forbedre børnenes trivsel – især de socialt udsatte børn.

»Jeg lægger et blankt stykke papir frem, og så håber jeg, at interessenterne vil være med til at udvikle nogle af de her ting,« siger han forud for dialogmødet:

Følger der penge med udspillet?

»Det er klart. Det gør der. Hvor mange kan jeg ikke sige, da vi ikke har nået et resultatet endnu.«

Dit eget parti vedtog også sidste år, at der skulle indføres minimumsnormeringer. Hvad vil du sige til dem?

»Det kan måske være meget godt , men det kan også blive en sovepude. Minimumsnormeringer kan godt gå hen og blive maksimumnormeringer andre steder. Derfor synes jeg det er bedre at have en fleksibilitet, hvor kommuner og institutioner selv ved, hvor der skal skrues op og ned.«

Er du egentlig tilhænger af minimumsnormeringer?

»Jeg er mere tilhænger af at få nogle normeringer, som passer til børnene. Det lyder enormt forjættende, men det er det ikke altid. De nuancer er bare svære at få med.«

Hvad vil du sige til medlemmerne i dit parti, som vedtog forslaget sidste år?

»Det er der ikke noget odiøst i, for det her handler om børnene og ikke normeringer. Nu sætter vi fokus på børnenes trivsel og forældresamarbejde. Det er synd for børnene, at vi hele tiden ryger over i den grøft.«

Hvad hvis responsen fra dialogmødet er, at man vil have minimumsnormeringer? Hvad siger du så til dem?

»Nu har jeg allerede holdt en del møder med dem. Alle kommer med det de har, men de ved også godt, at det handler om det muliges kunst. Og sådan er det jo. Det kommer som en overraskelse åbenbart, at politik og forhandlinger er sådan. Man kan jo aldrig få tingene 100 pct. igennem. Alle kommer med noget, men vi bliver enige altid. Så giver man lidt, så tager man lidt. Sådan er et ægteskab, sådan er en forhandling, og sådan er livet.«

Powered by Labrador CMS