Mansour beholder dansk statsborgerskab

Arkivfoto
Offentliggjort Sidst opdateret

Retten på Frederiksberg fandt tidligere i dag Sam Mansour – kendt som “Boghandleren fra Brønshøj” skyldig i at opfordre til terror. Efter knap to timers votering har nævningene netop besluttet ikke at fratage Mansours danske statsborgerskab.

»Det er resultatet af dommen,« har dommer Finn Haargaard netop sagt.

Sam Mansour er både også den første person, som er dømt for at overtræde straffelovens paragraf 114, og den eneste, som er dømt to gange for at overtræde den såkaldte terrorparagraf.

I 2007 blev Mansour idømt tre et halvt års fængsel for forbrydelsen.

Senioranklager Jakob Buch-Jepsen har i dag argumenteret for, at Mansour skulle miste statsborgerskabet og udvises permanent til hjemlandet Marokko efter afsonet straf.

Anklageren fremhævede bl.a. forbrydelser, som Mansour er blevet dømt for siden 1990erne. Dommene spænder fra tyveri til blufærdighedskrænkelse af en 12-årig pige og til besiddelse af våben og ammunition.

Samtidig understregede anklageren, at den indlysende konsekvens af, at Sam Mansour er blevet dømt to gange for at opfordre til terrorisme bør være, at der ikke kan blive en tredje gang.

»Det er efter anklagemyndighedens opfattelse åbenbart, at Mansours statsborgerskab skal ophæves,« sagde Jakob Buch-Jepsen og fortsatte:

»Den løftede pegefinger har Mansour fået – vi skal passe på, at vi ikke bliver til grin.«

Hovedpersonen selv Sam Mansour sad skiftevis med korslagte arme, foldede hænder og fingrene kørende gennem skægget.

Hans forsvarer, advokat Thorkild Høyer, beskrev forholdene i Mellemøsten som oprørende og begrædelig. På den baggrund formulerede han også en vis forståelse for de handlinger, som Mansour i dag er blevet dømt for.

»Om end han gør det på en ret dum måde,« tilføjede Thorkild Høyer.

Mansours meninger og handlinger leder med forsvarerens ord tankerne hen på Middelalderen, men at den slags meninger og handlinger skal behandles moderne – gennem debat og andre demokratiske handlinger, understregede Thorkild Høyer.

Sam Mansour kom i eftermiddag også til orde med hjælp fra sin tolk.

»I forhold til denne sag har jeg udnyttet de rettigheder, som den danske lovgivning giver mig,« sagde Mansour med henvisning til den grundlovssikrede ytringsfrihed i Danmark.

Det vides endnu ikke, om forsvaret anker dommen til Landsretten.

Powered by Labrador CMS