Mange pakker svinekød er MRSA-inficeret

Offentliggjort Sidst opdateret

Otte ud af 25 pakker svinekød indeholder den resistente bakterie MRSA, viser undersøgelse fra forbrugerråd.

En. To. Tre – MRSA.

Der skal ikke tælles særlig mange pakker i supermarkedernes kølediske med svinekoteletter, svinemørbrad, flæsk i skiver og ribbenssteg for, at man statistisk set har peget på en pakke, hvor den resistente bakterie MRSA gemmer sig.

For i otte ud af 25 pakker svinekød er den multiresistente MRSA-bakterie CC398 hemmelig gæst ifølge en ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk, skriver BT.

Forbrugerrådet har undersøgt de 25 pakker kød i laboratoriet og fundet den særlige type stafylokokker i otte af dem.

– Vores test bekræfter, at MRSA-bakterien er meget udbredt og bevæger sig fra svinestaldene og helt ud i supermarkederne, og vi står som samfund over for en kæmpe udfordring med at bekæmpe de multiresistente bakteriers fremmarch, siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk, til BT.

Pakkerne med kød er købt i en række store supermarkeder, og den stigende forekomst af bakterier, der er modstandsdygtig over for almindelig antibiotika, bekymrer flere eksperter.

For selvom MRSA ikke umiddelbar er farlig for raske personer, kan det være fatalt for ældre eller svækkede mennesker at sætte tænderne i MRSA-befængt kød.

Ifølge Hans Jørgen Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, kan udbredelsen af MRSA “få vidtrækkende konsekvenser”, skriver BT.

Fem personer er døde efter en alvorlig blodinfektion med MRSA CC398 i perioden 2007 til 2014, viser tal fra Statens Serum Institut. Både forekomsten af svine-MRSA og antallet af smittede danskere er dog steget de seneste år.

I april blev Folketingets partier enige om en MRSA-plan, der skal bekæmpe den smitsomme bakterie, der er vidt udbredt i svinestaldene.

Blandt andet skal forbruget af antibiotika i dansk landbrug nedbringes med 15 procent frem mod 2018.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS