Mange flygtninge vil gå fri af stramninger

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

Størstedelen af de syriske flygtninge vil slet ikke blive ramt af asylstramninger, siger Morten Østergaard.

I sidste uge erklærede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at regeringen strammer asylreglerne. Målet er at bremse et flygtningetal, der ventes at nå 20.000 i år – især som følge af krigen i Syrien.

Men efter kritik fra det radikale bagland og Dansk Flygtningehjælp påpeger De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, at “rigtig mange” syriske flygtninge vil gå helt fri af de bebudede stramninger.

Det skyldes ifølge økonomi- og indenrigsministeren, at flygtningekategorien “individuelt forfulgte” ikke rammes af stramningerne.

I 2013 omfattede den kategori to tredjedele af alle Syrien-flygtninge, og niveauet ser ud til være det samme i år, skriver Jyllands-Posten.

– En meget stor del af de syrere, som kommer, er unge mænd på flugt fra værnepligt. De vil altså have et helt normalt asylmotiv som værende individuelt forfulgte. For dem bliver intet ændret, siger Morten Østergaard til avisen.

Hvad angår den sidste tredjedel af flygtningene, som altså har udsigt til midlertidigt asyl og ingen familiesammenføring det første år, mener Østergaard, at mange af dem kommer med deres familier.

For dem er stramningen af familiesammenføringen altså uden betydning, siger han til Jyllands-Posten.

Både Venstre og Dansk Folkeparti undrer sig over udmeldingen fra De Radikale.

– Morten Østergaard er i gang med at afsløre statsministerens bluffnummer. S har fået lov til at sælge det hele som store stramninger, men De Radikale har trukket det længste strå, fordi de stramninger reelt ikke kommer igennem, siger DF’s udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen, til avisen.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Maja Panduro, siger i en e-mail, at “det er svært på forhånd at vurdere den konkrete effekt. Men når vi strammer asylreglerne, er det selvfølgelig fordi, vi mener, at det har effekt”.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS