Manden bag årets foto: »Det er et budskab om begær, der ikke kan holdes tilbage«
Billedet af to unge homoseksuelle mænd i et intimt øjeblik for tiltrukne gardiner er gået verden rundt, efter det torsdag blev kåret af World Press som årets foto 2014.
Fotografen bag, danske Mads Nissen, kalder prisen noget af det mest overvældende, han har prøvet. Nogensinde.
»Den her pris er så stor, at man slet ikke kan forberede sig på det. Hvis man har gået og forberedt sig på at få den, så er det fordi, man har mistet jordforbindelsen,« siger han med et grin på en telefonlinje fra Amsterdam, hvor han torsdag formiddag fik prisen overrakt.
»Udover at det er dejligt at blive bekræftet på den måde, så har det også potentiale til at få enorm betydning for både Ruslands homoseksuelle miljø og homoseksuelle i resten af verden,« tilføjer Mads Nissen.
Billedet er taget i foråret 2014, hvor Mads Nissen var udsendt for at dække den tiltagende forfølgelse af homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede i Rusland, hvor minoriteterne både risikerer retslig og social diskrimination og voldelige angreb.
»Jo mere, jeg har gravet mig ind i historien, jo mere har det fanget mig og gjort mig personligt involveret. Jeg begyndte at stille mig selv en masse spørgsmål, om hvorvidt jeg er tolerant nok – om jeg for eksempel bruger »bøsse« som et skældsord, eller om jeg reagerer, hvis jeg overhører nogen, der gør det. Det håber jeg, at historien kan være med til at sætte gang i – både når det gælder åbenlyse brud på rettigheder som i Rusland, men også alle os andre, som måske skal være mere tolerante og mere omfavnende,« siger Mads Nissen.
Formanden for juryen, der uddeler den prestigefulde pris, Michele McNally, har udtalt, at vinderbilledet har potentiale til at blive historisk – og at det udover at være æstetisk stærkt også har en menneskelighed. Og de ord labber Mads Nissen velvilligt i sig:
»Jeg ser mig selv som en del af en humanistisk tradition inden for fotografiet, og det er World Press Photo også – med grundværdier som tolerance, fred og empati. Det er et billede, der tager afsæt i nogle meget fundamentale værdier,« siger Mads Nissen, der arbejdede på Berlingskes billedbureau, Scanpix, da han tog vinderbilledet, men siden er skiftet til Politiken.
Det er fra flere sider blevet kaldt et statement, at World Press Photo har præmieret et billede af netop homoseksuelle i Rusland. Adspurgt om Mads Nissen også selv ser det som et statement, lyder svaret:
»Jeg mener, at alt er et statement. Alle gode billeder bringer et budskab, og det gør det her billede selvfølgelig også. For mig er det et budskab om kærlighed og had, om drifter og et begær, som du ikke kan holde tilbage – hverken med vold eller lovgivning eller ved at opdrage dit barn på en særlig måde.«
Der blev indsendt 97.912 billeder taget af 5.692 forskellige fotografer fra 131 lande til World Press Photo.