Mand lukker lovligt for strøm til naboerne

Grundejerforening forsøgte at forbyde beboer at afbryde strømmen til naboerne, men tabte i retten. Så kappede ejeren af endehuset fællesstrømmen.

Manden har fået rettens ord for, at han godt må kappe strømmen. Genrefoto.
Offentliggjort Sidst opdateret

En gruppe beboere ved Nyboder i Indre By i København stod torsdag middag pludselig uden strøm. Men det var ikke en almindelig og tilfældig strømafbrydelse. Det skriver TV2 Lorry.

For der er tale om en ældre rækkehusbebyggelse, og de har fælles strømforsyning. Ud for endehuset står der et el-skab, og derfra går ledningen ind i endehuset og herfra videre til de næste.

Artiklen fortsætter under videoen. 

Men beboeren af endehuset vil af med fælles-ledningen, og nu har han fået rettens ord for, at man ikke kan pålægge ham at lægge hus til en fælles strømforsyning.

Med den dom i hånden kappede han strømforsyningen til de øvrige huse torsdag, skriver TV 2 Lorry.

En tikkende bombe

De gamle rækkehuse ligger klos op ad Nyboder på gaderne Sankt Pauls Gade, Krusemyntegade og Gernersgade i København K. For enden af husrækken i Krusemyntegade står det elskab, der forsyner hele rækken med strøm. Ejeren har direkte forbindelse til el-skabet og er altså ikke afhængig af den forbindelse, der går tværs gennem hans hus.

– Det er jo en tikkende bombe, at man kan afbryde den fælles forsyning. Der er mange andre boliger, som har fælles forsyning på den måde, og vi har svært ved at bruge afgørelsen – for går den her måde at få strøm på, (fælles forsyning, red.) eller går den ikke? Vi har besluttet, at vi ikke kan leve med afgørelsen, for den giver stor uklarhed, siger advokat Dan Terkildsen, der er partner i advokatfirmaet Lundgrens, der repræsenterer grundejerne, til TV 2 Lorry. Han kommer til at stå i spidsen for den ankesag, der nu er indgivet til Østre Landsret.

Sådan er det flere steder

Radius Elnet oplyser til TV 2 Lorry, at der er mange beboelser i København, der har strømforsyning via et fælles kabel.

Grundejerne lagde selv sag an mod beboeren, med påstand om, at ejeren ad endehuset skulle forbydes at afbryde strøm, tv- og internetforbindelser. Argumentet var, at der er vundet hævd på de fælles forsyningsforbindelser, som blev etableret helt tilbage i 1960’erne.

Men retten har afvist grundejerforeningen, og flertallet af beboere. Retten mente nemlig ikke, at beboerne har vundet hævd på den hidtidige ledingsførelse. Den dom faldt torsdag i sidste uge, og torsdag skred retssagens vinder altså så til handling.

Han fik afbrudt strømmen i de kabler, der går tværs gennem hans hus – og dermed stod de efterfølgende huse i rækken nu uden strøm og heller ikke varme, da husene er el-opvarmede.
Ifølge Peter Pagh, professor i miljøret ved Københavns Universitet, skyldes afgørelsen det såkaldte gæsteprincip.

– Problemet er, at hvis man har en ledning på sin ejendom, så skal den, der ejer ledningen som udgangspunkt respektere, hvis ejeren skal bruge arealet. Det kaldes gæsteprincippet. Det kan man fravige, men det kræver et udtrykkeligt holdepunkt. Altså synspunktet er: Du er på min grund, det må du godt være som gæst, men hvis jeg ikke vil have dig her, så må du gå, forklarer Peter Pagh til TV 2 Lorry.

Det koster

Beboerne har efterfølgende etableret nødstrøm fra elskabet ude på gaden uden om det første hus, og Radius Elnet oplyser til TV 2 Lorry, at de forbindelser, der skal etableres fremover er på beboernes regning.

Sagen er nu anket til landsretten. Og når den havner der, bliver den principiel – netop fordi mange husejere i tilsvarende bebyggelser har en fælles strømforsyning, der løber fra det ene hus til det næste.

– Man må selvfølgelig respektere, hvad en domstol siger. Men der er brug for en afklaring. Og retten må komme med nogle konklusioner om, hvordan man i givet fald kommer ud af gamle aftaler. De her ejendomme fungerer jo som fællesskaber, og det præger hver bebyggelse, at man udnytter den nærhed, der er mellem bygningerne til at etablere den form for forsyning, siger advokat og partner Dan Terkildsen fra advokatfirmaet Lundgrens, til TV 2 Lorry.

Ejer forklarede sig i retten

TV 2 Lorry har været i forbindelse med ejeren af enderækkehuset. Han ønsker dog ikke at kommentere sagen og henviser til retsafgørelsen fra Københavns Byret.

I retten har han forklaret, at han ikke ønsker at have de fælles kabler i sit hus fordi et elskab, der samler alle kablerne, vil fylde for meget. Han har også fortalt, at han gennem længere tid har forsøgt at få de andre beboere i tale, at han har stemt dørklokker, men ikke mødte forståelse.

Powered by Labrador CMS