Måling: Danskerne vil af med retsforbeholdet

Den hidtil største måling om danskernes holdning forud for folkeafstemningen viser en solid føring til ja-siden.

En ny måling viser, at danskerne vil af med retsforbeholdene. Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Den hidtil største måling om danskernes holdning forud for folkeafstemningen viser en solid føring til ja-siden.

Når danskerne skal stemme om retsforbeholdet 3. december, vil de fleste støtte ja-siden, men der er også kommet flere tvivlere i befolkningen.

En ny måling foretaget af YouGov for Tænketanken Europa viser, at ja-siden fører med ti procentpoint.

»Vi har spurgt 3.000 vælgere, og tendensen er altså ret klar lige nu. Ja-siden står til at vinde folkeafstemningen,« siger Bjarke Møller, direktør for Tænketanken Europa, til Berlingske Nyhedsbureau.

En tredjedel er endnu tvivlere

Samlet set svarer 41 procent af de adspurgte, at de vil stemme ja, mens 31 procent vil sætte kryds ved nej, og 28 procent er i tvivl.

Dog ser andelen af tvivlere også ud til at stige, og ifølge direktøren skyldes det, at argumenterne endnu ikke står helt klart for vælgerne.

»I den her måling har der været en lille stigning blandt tvivlere. Jeg tror, at der er skabt forvirring, at der i debatten er blevet kastet en del støv op i luften, så det bliver svært for folk at orientere sig,« forklarer direktøren, som mener, at danskerne vil få lettere ved at bestemme sig efterhånden som afstemningen rykker tættere på.

Selv om ja-siden stadig har et solidt forspring, har man mistet en del vælgere over de sidste par måneder, og det ser ud til, at afstemningen bliver tæt, lyder det fra direktøren.

Danskerne skal stemme om retsforbeholdet 3. december. Ja-flertallet ønsker at omdanne det danske retsforbehold til en tilvalgsordning, så Folketinget fremover kan vælge, hvilke EU-love på retsområdet, vi ønsker at deltage i. Ja-partierne tæller udover Venstre-regeringen også Socialdemokraterne, Alternativet, de Radikale, SF og de Konservative.

Powered by Labrador CMS