Mærsk-ansatte fyret for korrupt adfærd

Foto: CHRISTIAN CHARISIUS/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Hvis man som ansat hos Mærsk betaler penge under bordet til forretningsforbindelser eller myndigheder, risikerer man at blive sparket ud af firmaet.

Sådan har det lydt i flere år fra det danske rederis øverste ledelse, og nu viser det sig, at der er konkret handling bag ordene, skriver Berlingske Business.

Mærsk har i flere tilfælde svaret igen med en fyreseddel, når en ansat har overtrådt reglerne mod korruption. Det bekræfter selskabet over for Berlingske Business.

»Der er foretaget afskedigelser relateret til overtrædelse af vores anti-korruptionspolitik i perioden 2009 til 2014,« skriver Louise Münter, der er pressechef hos Mærsk, i en e-mail.

Heri fortæller hun samtidig, at Mærsk ikke kan oplyse det præcise antal afskedigelser, som korruptionssagerne har ført med sig, da man ikke har noget overblik over dette centralt i A.P. Møller – Mærsk-hovedkvarteret på Esplanaden i København.

En fyring er da også blot en af de sanktioner, som de ansatte risikerer, hvis de ikke er i stand til at skelne mellem korrupt og korrekt adfærd. Andre sanktioner er »påtaler«, »advarsler« og »krav om supplerende uddannelse«. Tilmed kan en anmeldelse i Mærsks whistleblower-system føre til, at der sker ændringer af operationelle procedurer og systemer og underretning af relevante myndigheder.

Tidligere har Mærsk-ledelsen oplyst, at det særligt er i »udviklingsøkonomier«, at der er grund til at være bekymret for korruptionsniveauet. Berlingske har forsøgt at få et interview med en ansvarlig person hos Mærsk om, hvor man i dag ser korruptionsproblemerne, men hos Mærsk har man ikke ønsket at give interview om emnet. Det har heller ikke været muligt for avisen at få skriftlige svar på, hvilke Mærsk-divisioner, der har det største antal korruptionssager eller i hvilke lande, at korruptionen konkret har vist sig at være en udfordring for de Mærsk-ansatte.

For mindre end en uge siden kom det frem, at tre danskere – heriblandt finansdirektør Christian Møller Laursen – i den absolutte top af Mærsk-firmaet APM Terminals var blevet afskediget pludseligt og samtidigt. Årsagen var, at de ifølge selskabet havde overtrådt »Internal Business Policies (interne forretningspolitikker, red.)«.

Avisen har spurgt, om der er nogen sammenhæng mellem det stigende antal korruptionssager, der er omtalt i Mærsks ansvarlighedsrapporter og de tre afskedigelser. Men hverken på hovedkontoret hos Mærsk eller i datterselskabet APM Terminals, har man ønsket at svare på dette.

De tre afskedigede direktører har heller ikke ønsket at udtale sig om årsagen til deres samtidige afgang fra Mærsk-firmaet, der førte til massiv omtale først hos det internationale medie Lloyds’ List og dernæst i danske medier.

I løbet af det seneste år er Mærsk ufrivilligt blevet indblandet i en særdeles omfattende korruptionssag i Brasilien, som har oliegiganten Petrobras som omdrejningspunkt. Så sent som i december 2014 fortalte det amerikanske erhvervsmedie Bloomberg, at Mærsk skulle være blandt de firmaer, som ifølge anklageren i sagen har betalt bestikkelse til en direktør i Petrobras til gengæld for værdifulde oliekontrakter. Mærsk har afvist i skarpe vendinger at skulle have overtrådt nogen lovgivning, hvilket selskabet fastholder dags dato.

Det er ikke lykkedes Berlingske at få oplyst, om de ni korruptions- sager, som Mærsk undersøger i øjeblikket, har nogen relation til Petrobras-sagen i Brasilien.

Powered by Labrador CMS