Maden kan holde sig længere end du tror

Foto: Kim Haugaard/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Madspild i Danmark er stadig enormt, men det har aldrig været lettere at få maden til at holde sig længere. Læs de gode råd her.

Madspild i Danmark er stadig skyhøjt hos både forbrugerne, i butikkerne og i produktionen. Samlet set drejer det sig om 700.000 ton mad årligt. Men samtidigt har viljen til at gøre noget ved det heller aldrig været større, og det virker faktisk.

Faldet i madspild i Coops forretninger er reduceret med 10,24 procent de seneste to år, siden man begyndte at sælge mad, på vej mod sidste salgsdato, til nedsat pris. Kunderne er også glade for det. Ifølge Signe Frese, der er miljøchef i Coop Danmark, har butikkerne (Kvickly, Irma, Brugsen og Fakta) oplevet, at det virker efter hensigten.

– Vi oplever, at der er udsolgt af de nedsatte varer ved lukketid, hvor maden jo ellers skulle have været smidt ud, siger hun.

Flere initiativer skal hjælpe mod madspild

Det har fået Coop til at søsætte flere initiativer, der hjælpe kunderne med at reducere madspild i hjemmet. Her kan man blandt andet hente appen “Holdbarhed” til mobilen, der giver en række råd til, hvordan du kan undgå madspild.

I appen kan man blandt andet se, hvor lang tid Coop mener, at 600 af deres madvarer kan holde sig friske i frossen tilstand.

Michael René, der er fødevare- og hygiejne-ekspert, ønsker ikke at sætte en specifik tid på, hvor lang tid mad kan holde sig i fryseren, selv om det egentlig er over sidste salgsdato. Når mad fryses ned, kan bakterierne ikke leve og formerer sig, men maden kan sagtens blive kedeligere at spise.

– Det, der er resultatet af at fryse mad ned i længere tid, er, at fødevarekvaliteten falder, men sundhedsmæssigt er der ikke umiddelbart noget problem med det. Jeg læste en undersøgelse i Journal of Food Chemistry, hvor man havde tilberedt lageret pasta. Det kunne godt spises, men hårdheden var øget, da stivelsen (amylopectin) rekrystalliserer, forklarer han.

Iskrystaller sprænger celler i maden

Ifølge ham handler det om, hvor meget man selv vil gå på kompromis med fødevarekvaliteten.

– Din fryser danner iskrystaller, der gør, at man får sprængt nogle celler i maden. Det betyder også, at der er mere vand i produktet, når det bliver tøet op igen, og det betyder også bedre vækstforhold for bakterier fremadrettet efter optøning, forklarer han.

Dermed kan manden efter optøning rådne hurtigere, hvorfor den skal tilberedes hurtigt.

Sådan holder maden længere

1.”Mindst holdbar til” betyder ikke, at du ikke kan spise det. Lugt og smag dig frem. “Sidste anvendelsesdato” betyder dog, at varen kan udgøre en sundhedsrisiko, hvis datoen overskrides.

2. Husk at produkter som mel, havregryn, pasta og sukker ikke umiddelbart har en udløbsdato.

3. Tag grøntsagerne ud af den originale emballage og put det i plastikbeholdere i køleskabet i stedet.

4. God køkkenhygiejne betyder, at maden holder sig længere. Gør køleskabet rent hver måned og brug rent køkkenudstyr, når du laver mad.

5. I appen “Holdbarhed” fra Coop kan man se et bud på, hvor lang tid 600 af deres fødevarer kan holde en nogenlunde kvalitet i nedfrossen stand. Men smag dig frem.

6. Når maden først er tøet op, skal det helst spises så hurtigt som muligt. Tø kun op, hvad du kan spise inden for et døgn.

Kilde: Holdbarhed (gratis app fra Coop Danmark)

Newspaq

Powered by Labrador CMS