Må man spise rå æg?

Risikerer man at blive syg af at puste æg og må man spise rå æg? Få styr på myndighedernes retningslinjer om brug af rå æg i denne artikel.

Fødevarestyrelsen har siden 2013 ikke længere frarådt private forbrugere at spise rå æg. Før skulle man altid bruge pasteuriserede æg. Klik igennem galleriet her for at se styrelsen vejledning til håndtering af æg i hjemmet. Her kan du blandt andet få svar på, om æg skal opbevares på køl, og hvornår du stadig bør bruge pasteuriserede æg. Foto: Scanpix
Fødevarestyrelsen har siden 2013 ikke længere frarådt private forbrugere at spise rå æg. Før skulle man altid bruge pasteuriserede æg. Klik igennem galleriet her for at se styrelsen vejledning til håndtering af æg i hjemmet. Her kan du blandt andet få svar på, om æg skal opbevares på køl, og hvornår du stadig bør bruge pasteuriserede æg. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Må man spise rå æg eller er det stadig bedst at bruge pasteuriserede æg?

Spørgsmålet kan let trænge sig på, når man skal i gang med den hjemmelavede koldskål, chokolademousse eller får lyst til en god gang æggesnaps.

Artiklen fortsætter under videoen

I mange år var retningslinjen fra Fødevarestyrelsen, at man på grund af risikoen for salmonella skulle bruge pasteuriserede æg til retter, der ikke blev opvarmet.

Men tilbage i 2013 ændrede Fødevarestyrelsen vejledningen til forbrugere om håndtering af æg i private køkkener. Her vurderede styrelsen, at risikoen for salmonella i danske æg var blevet så lille, at der ikke længere var grundlag for at advare mod at spise ikke-pasteuriserede æg i rå form.

Hvornår må man spise rå æg?

Siden da har svaret på spørgsmålet, “må man spise rå æg?”, været “ja”.

Der er dog undtagelser, og hvis man vil være helt på den sikre side og undgå enhver salmonellarisiko, bliver man stadig nødt til at ty til pasteuriserede æg, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen råder også til at bruge pasteuriserede æg, hvis man laver mad til børn samt gamle eller syge personer.

Ifølge Fødevarestyrelsen blev 22 personer i 2016 syge af salmonella fra danske æg.

Må man spise rå æg?

Ja, du må gerne spise rå æg, der er købt i butikkerne. Der er kun en meget lille risiko for at blive smittet med salmonella fra danske æg. Dog bør børn, syge og ældre holde sig fra rå æg.

Er danske æg salmonellafri?

Som udgangspunkt er de, hvis de er købt i en butik. Men er du i tvivl om du bør bruge rå æg, så brug de pasteuriserede æg.

Hvor sidder salmonella i æg?

Oftes sidder salmonella uden på æggeskallen. Men alligevel er det slet ikke ualmindeligt at man bliver smittet med salmonella, der sidder inde i ægget. Det skyldes en særlig afart af bakterien, nemlig “Salmonella Enteritidis”.

Hvad betyder pasteuriserede æg?

Pasteuriserede æg er æg, der er blevet slået ud og varmebehandlet. Det betyder at eventuelle salmonellabakterier er blevet slået ned og du kan derfor trygt spise en pasteuriseret æggeblomme.

Hvad er salmonella?

Symptomer på salmonella

  • Symptomerne er diarré, mavesmerter, feber, hovedpine og måske kvalme og opkast.
  • Sygdommen kan vare fra få dage til flere uger.
  • I sjældne tilfælde, hvor salmonella giver blodforgiftning, kan man blive syg i længere tid.
  • Man bliver gerne syg 1/2 – 2 døgn efter at have spist fødevaren med salmonella.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Undgå smitte med salmonella

  • Symptomerne er diarré, mavesmerter, feber, hovedpine og måske kvalme og opkast.
  • Sygdommen kan vare fra få dage til flere uger.
  • I sjældne tilfælde, hvor salmonella giver blodforgiftning, kan man blive syg i længere tid.
  • Man bliver gerne syg 1/2 – 2 døgn efter at have spist fødevaren med salmonella.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Salmonella er en fødevarebakterie.

Hvad er symptomerne på salmonella?

Bliver du smittet med salmonella kan du opleve feber, kvalme, opkastninger og diarré som symptomer.

Andre regler for virksomheder

Restauranter og andre virksomheder er underlagt nogle andre regler end os almindelige forbrugere. Her er det stadig påbudt at bruge pasteuriserede æg i retter, hvis de ikke bliver varmet op til over 75 grader.

Salmonella blev i mange år forbundet med især æg og kyllingekød, men der kan findes salmonellabakterier i mange andre fødevarer. Du kan blive meget klogere på salmonella i denne artikel.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Powered by Labrador CMS