Må man spise rå æg?
Risikerer man at blive syg af at puste æg og må man spise rå æg? Få styr på myndighedernes retningslinjer om brug af rå æg i denne artikel.
Må man spise rå æg eller er det stadig bedst at bruge pasteuriserede æg?
Spørgsmålet kan let trænge sig på, når man skal i gang med den hjemmelavede koldskål, chokolademousse eller får lyst til en god gang æggesnaps.
Artiklen fortsætter under videoen
I mange år var retningslinjen fra Fødevarestyrelsen, at man på grund af risikoen for salmonella skulle bruge pasteuriserede æg til retter, der ikke blev opvarmet.
Men tilbage i 2013 ændrede Fødevarestyrelsen vejledningen til forbrugere om håndtering af æg i private køkkener. Her vurderede styrelsen, at risikoen for salmonella i danske æg var blevet så lille, at der ikke længere var grundlag for at advare mod at spise ikke-pasteuriserede æg i rå form.
Hvornår må man spise rå æg?
Siden da har svaret på spørgsmålet, “må man spise rå æg?”, været “ja”.
Der er dog undtagelser, og hvis man vil være helt på den sikre side og undgå enhver salmonellarisiko, bliver man stadig nødt til at ty til pasteuriserede æg, lyder det fra Fødevarestyrelsen.
Fødevarestyrelsen råder også til at bruge pasteuriserede æg, hvis man laver mad til børn samt gamle eller syge personer.
Ifølge Fødevarestyrelsen blev 22 personer i 2016 syge af salmonella fra danske æg.
Må man spise rå æg?
Ja, du må gerne spise rå æg, der er købt i butikkerne. Der er kun en meget lille risiko for at blive smittet med salmonella fra danske æg. Dog bør børn, syge og ældre holde sig fra rå æg.
Er danske æg salmonellafri?
Som udgangspunkt er de, hvis de er købt i en butik. Men er du i tvivl om du bør bruge rå æg, så brug de pasteuriserede æg.
Hvor sidder salmonella i æg?
Oftes sidder salmonella uden på æggeskallen. Men alligevel er det slet ikke ualmindeligt at man bliver smittet med salmonella, der sidder inde i ægget. Det skyldes en særlig afart af bakterien, nemlig “Salmonella Enteritidis”.
Hvad betyder pasteuriserede æg?
Pasteuriserede æg er æg, der er blevet slået ud og varmebehandlet. Det betyder at eventuelle salmonellabakterier er blevet slået ned og du kan derfor trygt spise en pasteuriseret æggeblomme.
Hvad er salmonella?
Salmonella er en fødevarebakterie.
Hvad er symptomerne på salmonella?
Bliver du smittet med salmonella kan du opleve feber, kvalme, opkastninger og diarré som symptomer.
Andre regler for virksomheder
Restauranter og andre virksomheder er underlagt nogle andre regler end os almindelige forbrugere. Her er det stadig påbudt at bruge pasteuriserede æg i retter, hvis de ikke bliver varmet op til over 75 grader.
Salmonella blev i mange år forbundet med især æg og kyllingekød, men der kan findes salmonellabakterier i mange andre fødevarer. Du kan blive meget klogere på salmonella i denne artikel.
Kilde: Fødevarestyrelsen