Må man spise kartofler der spirer?
Kartofler kommer i mange afskygninger og former - men bør man for eksempel spise dem, der er grønne eller som spirer?
Har du haft en pose kartofler liggende et stykke tid, har du måske oplevet, hvordan de kan begynde at spire.
De fleste er formentlig klar over, at man aldrig bør spise kartofler, der er grønne, fordi de indeholder høje mængder af giftstofferne glykoalkaloider – men hvad med dem, der spirer?
Ifølge DTU gælder der de samme forholdsregler med spirede kartofler som med de grønne.
Man bør IKKE spise dem.
Spirerne indeholder nemlig også høje mængder af glykoalkaloider, som kan give mavekramper, kvalme, opkastning og diarré.
Kåre Lehmann Nielsen, professor på Institut for Kemi og Biovidenskab, Aalborg Universitet, har dog tidligere forklaret til Ingeniøren, at en spirende kartoffel fint kan spises, hvis bare man brækker spiren af.
“Jeg vil derfor vurdere, at det er sikkert at spise kartofler med korte spirer, efter man har brækket spiren af. Dog vil jeg være mere i tvivl, hvis spiren er meget lang (>5 cm) og vil anbefale at kassere dem, hvis man gerne vil være sikker på at undgå en gang ondt i maven,” skriver Kåre Lehmann Nielsen.
Den bedste måde at undgå at kartoflerne bliver grønne eller spirer er, at man opbevarer dem korrekt.
Det kan du se gode råd til i galleriet ovenfor.
Spis dem ikke rå
I det hele taget bør man tage sine forholdsregler, når det kommer til kartofler.
Vidste du for eksempel, at den megen stivelse i kartofler gør, at man aldrig bør spise dem rå?
Det høje stivelsesindhold er nemlig ikke godt for fordøjelsen, og stivelsen forsvinder først delvist fra kartoflerne, når de er blevet tilberedt.
Der findes også en række andre fødevarer, som det absolut ikke kan anbefales, at man sætter tænderne i rå.
Det kan du læse mere om i denne artikel:
Farligt: 10 madvarer du aldrig må spise rå