Må et byggemarked holde kvindeaften?
I efteråret inviterede Bauhaus til aftenarrangement i alle sine 14 byggemarkeder under navnet »Women’s Night«. Det faldt en mand så meget for brystet, at han klagede til Ligebehandlingsnævnet over kønsdiskriminering, skriver B.dk.
Nævnet har netop afgjort, at Bauhaus ikke har begået kønsdiskrimination med sin »Women’s Night«. Ikke ifølge loven i hvert fald, selvom kvindelige håndværkere nok også kunne være trætte af at en kvindeaften i et byggemarked er en begynderaften for folk med 10 tommelfingre.
»Sagen havde nok faldet anderledes ud, hvis klageren var mødt op til arrangementet og havde fået at vide at han ikke var velkommen, fordi han var en mand. Men der deltog faktisk to mænd i »Women’s Night«, så mænd var ikke udelukkede,« siger Martin Jørgensen, advokat i Dansk Erhverv, der førte sagen for sit medlem Bauhaus.
Ligebehandlingsnævnet afgjorde for nylig en lignende sag, der faldt ud til klagerens fordel. Det var Damernes Dag på Klampenborg Galopbane, som nævnet finder kønsdiskriminerende, fordi det kun er kvinder, der kan komme gratis ind. Her var klageren også mødt op til arrangementet og var blevet afvist med den begrundelse, at han var en mand. I Bauhaus-sagen var det grundlæggende kun arrangementets navn, manden klagede over. Han havde ikke prøvet at komme med.
»For Dansk Erhverv er sagen vigtig, fordi det selvfølgelig skal være muligt for erhvervsdrivende at målrette markedsføringen til forskellige kundesegmenter. Man må godt formulere en reklame, så den særligt henvender til mænd eller kvinder. Det skal ikke til at være kønsdiskriminerende,« siger Martin Jørgensen til B.dk.
Bauhaus er altså i sin gode ret til at kalde arrangementet »Women’s Night«, fordi mænd ikke i praksis er udelukket fra arrangementet.
»Bauhaus henvender sig til en kundegruppe, de ellers ikke har for mange af. De vil gerne tiltrække kvinder og det er helt i orden. Rent lovgivningsmæssigt er der ikke noget at komme efter, så længe der er adgang for begge køn,« siger Susanne Fischer, chefkonsulent i sekretariatet for Ligebehandlingsnævnet.
Ligebehandlingsnævnet har tidligere truffet afgørelser om, at diskoteker og natklubber ikke må tilbyde gratis drinks eller fri entre til kvinder, uanset hvor sund den forretningsmodel måtte være. Her er mænd udelukkede alene i kraft af deres køn.
Et dating-site slap dog helskindet fra en klage til Ligebehandlingsnævnet fra en mand, der følte sig diskrimineret over at mænd skulle betale for et medlemskab, som kvinder blev tilbudt gratis. Klageren tabte sagen, fordi han ikke kunne dokumentere, at mænds ansøgning om gratis medlemskab blev afvist.
Til gengæld er det ikke kønsdiskriminerende for en frisør at annoncere med dameklip og herreklip, fordi både mænd og kvinder kan købe de to forskellige produkter, der traditionelt kaldes »dameklip« og »herreklip«. Her finder altså ingen konkret kønsdiskriminering sted, så længe kvinder også kan købe en billig herreklipning. De får bare hår derefter.