Lykketoft efter Panorama-besøg: Kan simpelthen ikke være rigtigt
I forlængelse af Venstres forslag om en jobreform besøgte Lars Løkke Rasmussen (V) i marts virksomheden Panorama i Høje-Taastrup. Her var temaet rekruttering, og onsdag indledte Løkke valgkampen med et eksempel fra netop Panorama om, at det ikke kan betale sig at tage et arbejde.
Ifølge Venstre-formanden havde en medarbejder sagt op, fordi forskellen på kontanthjælp og fast arbejde var for lille, men det eksempel er siden blevet angrebet fra flere sider – blandt andre 3F – for at være faktuelt forkert. Nu anfægtes eksemplet også af Folketingets formand og mangeårige socialdemokrat, Mogens Lykketoft (S), der en måned efter Løkkes besøg også mødtes med Panorama.
Her deltog Venstres folketingskandidat Tina Nedergaard (V), virksomhedens direktør, Morten Broager, det lokale jobcenter og kloakvirksomheden Abak, fortæller Lykketoft, og de to virksomheders problemer med at rekruttere arbejdskraft var atter et tema. Lykketoft hørte dog aldrig om Panoramas tidligere medarbejder, der fravalgte arbejde.
»Eksemplet kan efter min mening ikke være rigtigt. Jeg kan jo ikke vide, hvad nogen har påstået eller sagt til hinanden, hvor jeg ikke har været til stede, men eksemplet i forhold til de konkrete løn- og ansættelsesvilkår i Panorama og størrelsen af kontanthjælpen kan simpelthen ikke være rigtigt,« siger Mogens Lykketoft.
Ifølge hans oplysninger er forskellen mellem den løn, som Panorama betaler, og kontanthjælpen 8.000 kroner om måneden.
»Så det er meget svært at forbinde med nogen virkelighed,« tilføjer Lykketoft.
Under mødet stod det klart, at virksomhedernes vanskeligheder med at skaffe medarbejdere skyldtes, at de ledige manglede de nødvendige kurser, og derfor besluttede man i fællesskab at lægge pres på jobcentrene for at opkvalificere de jobsøgende.
Venstre har længe gjort det til et politisk hovedtema, at det skal kunne betale sig at arbejde, og Lykketoft kalder kampagnen »dybt afsporende« for enhver diskussion om fordelingen af ydelser.
»I de forløbne 50 år, hvor jeg har været politisk aktiv, har jeg aldrig set så aggressiv en borgerlig kampagne mod hele vores sociale velfærdssystem.«
Torsdag morgen har Løkke fastholdt, at historien »selvfølgelig passer«. V-formanden har dog ikke selv mødt manden, der opsagde sit job. En journalist fra Dagbladet Roskilde var imidlertid med ved Løkkes besøg, og hun husker godt, at Panoramas direktør, Morten Broager, kom med konkrete eksempler på medarbejdere, der ikke ville tage et arbejde i virksomheden, fordi den økonomiske gevinst var for lille – der var dog primært tale om dagpengemodtagere.
Berlingske Nyhedsbureau forsøger torsdag fortsat at få en kommentar fra virksomhedens direktør, Morten Broager.