Lukkede genbrugsbutikker koster
Tvanglukningen af butikker gælder også genbrugsbutikkerne. Det koster millionindtægter for hjælpeorganisationerne, der stadig har udgifterne
Når vi går i genbrugsbutikken og køber en bog til 20 kroner, tænker vi måske ikke over, hvor mange penge det bliver til på årsbasis.
Men de mange genbrugsbutikker landet over omsætter for millioner af kroner, så lukningen gør ondt på hjælpeorganisationerne.
For Kirkens Korshær er det decideret kritisk, hvis det fortsætter længe endnu. Kassen vil ganske enkelt være tom omkring den 1. april.
-Vi tærer på, hvad vi har indtil videre. Vi ved, hvor vigtigt det er, at vi holder varmestuerne åbne. Men vi har også et smertepunkt, hvor vi ikke kan gøre mere, før vi kan åbne butikkerne igen. Det er vi heldigvis ikke kommet til endnu, men vi rammer det i løbet af foråret, siger chef for Kirkens Korshær Helle Christiansen.
Helt konkret koster det Kirkens Korshær 2,5 millioner kroner for hver uge, der går med lukkede butikker. Indtægterne fra de 240 genbrugsbutikker udgør over halvdelen af Kirkens Korshærs samlede økonomi. Derfor har de foreløbige hjælpepakker været vigtige, men har ikke kunne dække hele tabet.
-Vi har meget egenfinansiering, så selvom hjælpen fra staten har været meget værdifuld, så dækker den ikke en til en, siger Helle Christiansen.
Hjælp os
Det kunne lyde som om Kirkens Korhær-chefen ønsker butikkerne åbnet straks, men det mener hun langt fra. De mange frivillige skal ikke risikere deres helbred, understreger hun. Men hun håber på lignende hjælpepakker som sidste år.
-Vi er samme sted som sidste år. Da blev der givet nogle gode puljer, der har haft en god effekt. Lige nu holder vi fanen højt og fortsætter vores sociale arbejde. Men vi har brug for hjælp til at strække vores handlemuligheder så langt som muligt for de socialt udsattes skyld, siger Helle Christiansen.
Coronaens første år kostede Kirkens Korshær 32 millioner kroner på grund af de lukkede genbrugsbutikker. Organisationen hentede meget ind via statslige puljer, fonde, erhvervsliv og private. Men der manglede stadig 10 millioner kroner, som spares væk.
Røde tal hos Røde Kors
Den største humanitære hjælpeorganisation Røde Kors har også omkring 240 genbrugsbutikker i Danmark. Så også her kan nedlukningen mærkes, forklarer generealsekretær Anders Ladekarl:
-Vi mister omkring syv millioner kroner om måneden på grund af de lukkede genbrugsbutikker. Det er især det lokale hjælpearbejde, der bliver påvirket. Eksempelvis sommerlejre og julehjælp, siger Anders Ladekarl.
Han understreger, at ekstraordinære bidrag fra både borgere og staten i 2020 har kompenseret en del for den manglende genbrugsomsætning.
-Men hvor længe de offentlige kasser og danskerne har lyst til at yde og holde hånden under os, ved vi ikke. Men det kan jo ikke fortsætte for evigt, og det er rigtig, rigtig mange penge for det lokale arbejde, understreger Anders Ladekarl.
Det kan ikke fortsætte
Hos Blå Kors, der hjælper udsatte børn og unge i Danmark, kan de manglende indtægter fra genbrugsbutikkerne også mærkes.
-Vi fortsætter uændret med at hjælpe socialt udsatte. Men vi har en genbrugssektor, der er ude af drift. Den er en rygrad i vores organisation. Så det er jo en situation, der ikke kan fortsætte, lyder det fra pressechef hos Blå Kors Thomas Røddik Korneliussen.
Han nævner, at coronapandemien i høj grad koster på det menneskelige plan for de mange socialt udsatte, organisationen hjælper.
-De udsatte bliver ikke mindre udsatte under coronaen. Tværtimod. De bliver ikke nødvendigvis syge af selve corona, men de bliver ramt på andre måder. De har desværre en tendens til at isolere sig endnu mere, og det gør at mange misbrugere eksempelvis får tilbagefald, siger Thomas Røddik Korneliussen.
De lukkede genbrugsbutikker betyder en manglende omsætning på omkring en million kroner om ugen for Blå Kors Danmark.