Lovlig pot har givet færre unge rygere i Colorado
Legaliseringen af pot i delstaten Colorado har medført, at færre unge indtager marihuana, viser undersøgelse.
Legalisering af marihuana til voksne får tilsyneladende ikke forbruget af det euforiserende stof til at stige blandt unge.
En ny undersøgelse blandt gymnasieelever i den amerikanske delstat Colorado viser derimod en lille nedgang i antallet af unge, der har indtaget marihuana.
Desuden er antallet af brugere lavere i Colorado end det nationale gennemsnit i USA for elever, viser undersøgelsen fra Colorados Institut for Folkesundhed og Miljø.
Delstaten vedtog i 2012 en lov, der tillod salg af mindre mængder cannabis til alle over 21 år.
De første butikker med statslicens til at sælge pot åbnede i 2014.
Ikke større brug
Ifølge instituttet havde 21,1 procent af gymnasieeleverne i 2015 prøvet cannabis i løbet af 30 dage op til rundspørgen. I 2011 var andelen med 22 procent en anelse større.
For hele USA var andelen af unge potbrugere i 2015 til sammenligning 21,7 procent.
– Undersøgelsen viser, at brugen af marihuana ikke er øget siden legaliseringen. Fire ud af fem gymnasieelever siger fortsat, at de ikke bruger marihuana.
Ikke engang lejlighedsvis, hedder det i en udtalelse fra sundhedsmyndigheden, der laver undersøgelsen hvert andet år.
Vælgerne i Colorado og tre andre delstater – Washington, Oregon og Alaska – har godkendt salg af cannabis til såkaldt rekreativt brug de senere år.
Så længe det er til eget brug, er det tilladt i for eksempel Colorado at have en håndfuld cannabis-planter uden at komme i konflikt med loven.
– Disse statistikker afliver klart teorien om, at lovliggørelse af marihuana for voksne vil medføre et større forbrug blandt teenagere, siger Mason Tvert, talsmand for organisationen Marihuana Policy Project.
Men den holdning deles ikke af modstandere af loven.
Diane Carlson fra Smart Colorado, en organisation, der presser på for strammere regler, siger med henvisning til undersøgelsen, at ingen anden delstat i USA har så mange marihuana-brugere blandt unge mellem 12 og 17 år som Colorado.
Og det kan få livslange konsekvenser for de unge, mener hun.
– Risiciene, der omfatter psykose, selvmord, stofmisbrug og lavere intelligenskvotient, er blevet påvist baseret på langt lavere THC-indhold (det aktive stof, red.) end det, der typisk bliver solgt i Colorado, siger hun.
/ritzau/Reuters