Lovkrav: Sådan sikrer du dine nummerplader mod tyveri

Arkivfoto: Colourbox.
Offentliggjort Sidst opdateret

Er dine nummerplader ikke sat fast med skruer, bliver bilen et nemt offer for tyve. Se her, hvordan du sikrer dig mod tyveri af pladerne.

Det tager ikke mere end et par sekunder for en tyv at stjæle dine nummerplader, hvis ikke du har skruet dem ordentligt fast på bilen.

Derfor bliver det til november lovpligtigt at sætte nummerpladerne fast med to skruer, bolte eller nitter, der skal dækkes med en plastikhætte i samme farve som nummerpladen.

Alligevel har op mod en tredjedel af danskerne stadig ikke sat deres nummerplader ordentligt fast på bilen. Det viser en ny undersøgelse fra Applus Bilsyn, hvor 23 procent svarer klart nej til, om de har sat deres nummerplader fast, som loven foreskriver, og 7 procent er i tvivl.

Hos Forenede Danske Motorejere (FDM) råder man bilisterne til at få skruet pladerne fast allerede nu, frem for at vente til november.

– Der er to muligheder. Enten lader man sit værksted tage sig af det, næste gang bilen skal derhen, ellers kan det være en gør-det-selv-opgave, der er overkommelig for mange, siger Jørgen Jørgensen, seniortekniker hos FDM, til Ritzau Fokus.

Hvis man selv vil sætte pladerne fast, kan man hos bilforretninger købe specielle sæt med skruer og hætter, der overholder reglerne. Vil man være ekstra sikker på at beholde pladerne, kan man tage endnu en forholdsregel.

– Man kan supplere skrueløsningen ved at lime nummerpladen fast. Man skal bare være klar over, at det kan blive en udfordring at pille pladen af igen, hvis man får brug for det, siger Jørgen Jørgensen.

Han forklarer, at det eksempelvis kan blive et problem, hvis bilen er leaset eller har været ude for et trafikuheld, og nummerpladen derfor skal tages af.

Fakta: Sådan sikrer du dine nummerplader selv

– Tag nummerpladen ud af den sorte klikramme og rengør bagsiden med en klud. Påfør eventuelt et lag montagelim eller silikone på bagsiden. Klik nummerpladen fast i rammen igen.

– Fjern derefter både nummerplade og klikrammen. Under nummerpladen er der i kofangeren to huller beregnet til at skrue pladen fast. Hold nummerpladen op på plads og markér med en tusch, hvor de enkelte huller er på nummerpladen.

– Bor forsigtigt to huller i den hvide del af nummerpladen uden at ramme bogstaver eller tal. Sæt nummerpladen tilbage i rammen og skru den fast med skruer fra et skruesæt til nummerplader. Sæt plastikhætter på skruerne, så de ikke kan ses på nummerpladen.

Kilde: Københavns Politi

Fakta: Sådan lød spørgsmålet:

Har du sikret dine nummerplader mod tyveri efter lovens krav?

– Ja: 69,6 procent

– Måske: 7,3 procent

– Nej: 23,1 procent

Kilde: Panelundersøgelse af Applus Bilsyn i juni 2015. I alt har 2290 repræsentative danskere deltaget i undersøgelsen.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS