Lovende corona-middel brugt på dansk patient

Det lovende hormonpræparat er allerede taget i brug på et dansk hospital.

Det lovende corona-middel dexamethason er allerede taget i brug i Danmark. En patient på Hvidovre Hospital er blevet behandlet med det. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Det er kun et døgn siden, resultaterne af et britisk studie – der er blevet omtalt som et gennembrud – er blevet offentliggjort.

Alligevel er hormonpræparatet dexamethason allerede blevet brugt på den første danske patient med coronavirus.

Præparatet har en bevist effekt til at mindske antallet af corona-relateret dødsfald blandt patienter, der har store respiratoriske problemer.

Taget i brug

Kun 24 timer er gået, siden den britiske sundhedsminister Matt Hancock – på baggrund af studiet – meddelte, at dexamethason skulle tages i brug, når britiske coronapatienter skal behandles, før det også blev taget i brug i Danmark.

På Hvidovre Hospital har professor og overlæge i infektionsmedicin Thomas Benfield ordineret det til en patient.

– Vi er startet med det. Jeg har lige givet det til en patient, vi fik ind i nat, siger Thomas Benfield.

(ARKIV) Thomas Benfield, der professor i smitsomme sygdomme og overlæge på Hvidovre Hospital, har brugt dexamethason på en dansk coronapatient. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
(ARKIV) Thomas Benfield, der professor i smitsomme sygdomme og overlæge på Hvidovre Hospital, har brugt dexamethason på en dansk coronapatient. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Præparatet er et binyrebarkhormon, der allerede bruges til behandling af en række andre lidelser.

Usædvanligt!

Overlægen er da også klar over, at det er en lidt ukonventionel handling, han har begået. For det er usædvanligt at bruge et kendt præparat på en ny lidelse på baggrund af et enkelt videnskabeligt studie.

– Normalt ville vi vente til, at data var helt offentlige, så på den måde er det lidt cowboy-agtigt, siger han.

Professoren fremhæver, at man i den ideelle verden ville have mindst to uafhængige studier, der viser det samme, før man gik i gang med at bruge et præparat.

– Men det er svært at forestille sig, at det kan lade sig gøre, mens pandemien kører. Og så skal man jo huske på, at når vi reagerer hurtigere end sædvanligt, så er det jo fordi, alternativet kan være døden, siger han.

Overlægen er på trods af den noget usædvanlige procedure ikke nervøs for at tage dexamethason i brug, da det er et velkendt stof på de danske hospitaler.

Han forklarer, at dexamethason er noget, som der oftes bruges til infektioner – og endda i endnu større dosis, end tilfældet er ved behandlingen af coronapatienter.

– Så tanken er, at det er et stof, vi kender, og hvor vi ved, hvad der er af bivirkningsproblemer, siger Thomas Benfield.

Reducerer antallet af døde

Det er et forskerhold tilknyttet University of Oxford, der har stået bag studiet, hvor 6000 patienter har deltaget. Heraf modtog 2104 patienter 6 milligram dexamethason enten gennem munden eller via en injektion.

Forsøget viste, at antallet af corona-relaterede dødsfald for personer, der benyttede sig af respiratorer blev reduceret med en tredjedel. Mens det var en femtedel hos patienter, der fik ilt.

Det viste dog også, at coronaviruspatienter, der ikke havde brug for respiratorisk hjælp, ikke fik gavn af hormonpræparatet.

Selv er forskerholdet bag studiet ret begejstrede for deres fund, da det er første gang, at der er beviser for, at et præparat kan reducere antallet af dødsfald i forbindelse med Covid-19.

–  Det er det eneste præparat indtil videre, der har vist en reduktion af dødeligheden – og det er en signifikant reduktion. Det er et kæmpe gennembrud, siger Peter Horby, der har stået i spidsen af forsøget.

Dansk professor stemmer i

Det er ikke kun overlæge på Hvidovre Hospital Thomas Benfield, der har fundet præparatet og dets virkning interessant. Det samme har professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet Jens Lundgren.

– Jeg synes virkelig, det er interessant. Vi har i lang tid diskuteret, om det ville være gavnligt for patienter at prøve at dæmpe deres immunreaktion over for infektionen.

– Det ser ud fra de engelske lægers udtalelser ud til at være tilfældet med det her middel, siger han.

Jens Lundgren peger også på, at hormonpræparatet allerede står på hylderne på de fleste danske hospitaler.

Desuden finder han præparatet endnu bedre, da omkostningerne ved det også er relativt lave.

Professoren understreger, at han kunne være fristet til at tage dexamethason i brug, selv om han godt nok ville gennemgå detaljerne fra det britiske studie, førend det kommer til at ske.

Powered by Labrador CMS