Louisa halshugget i Marokko: Vild udvikling i sagen

Torsdag den 18. juli bliver dommen mod 24 mænd anklaget for drab på dansk og norsk kvinde efter planen afsagt.

Louisa Vesterager Jespersen blev dræbt i Marokko. I dag tog retssagen mod de mistænkte endnu en dramatisk drejning. KLIK for mere info. Foto: Bovec Sports Center Archive/Scanpix.
Louisa Vesterager Jespersen blev dræbt i Marokko. I dag tog retssagen mod de mistænkte endnu en dramatisk drejning. KLIK for mere info. Foto: Bovec Sports Center Archive/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Dommen mod de drabstiltalte i Marokko-sagen er udsat en uge.

Det skriver de norske medier NRK og vg.no.

Det var ellers ventet, at dommen ville falde i dag – torsdag. Men mændene, der er tiltalt for drabene på danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland, må vente til 18. juli.

Årsagen er, at dommeren har besluttet, at der uden et ekstra retsmøde ikke er tilstrækkelig tid til, at de tiltalte får mulighed for at sige et sidste ord til retten.

Dræbt under vandretur

De to kvinder blev dræbt i Atlasbjergene i december sidste år, da de var på vandretur i området. De blev slået ihjel med kniv og efterfølgende halshugget. Angiveligt i bevægelsen Islamisk Stats navn.

I alt 24 mænd sidder på anklagebænken i sagen. I løbet af retsmødet ved domstolen i Salé torsdag kom både sagens anklager og forsvarere med de afsluttende bemærkninger.

Går efter dødsstraf

Anklagemyndigheden går efter dødsstraf til de tre hovedmistænkte mænd i sagen. Marokko har dog ikke eksekveret en dødsdom siden 1993.

Nyhedsbureauet AFP har tidligere skrevet, at to af mændene i maj erkendte at have udført drabene. Den tredje erkendte at have optaget det på video.

En af de hovedmistænkte, Abdessamed Ejjoud, har under sagen forklaret, at han fortryder sine handlinger.

– Jeg plejede at elske Islamisk Stat, men nu ved jeg ikke. Alt hvad jeg ved, er, at jeg angrer, at jeg dræbte de to turister, sagde han ifølge den norske avis VG under et tidligere retsmøde.

Marokko-sagen

* 24-årige Louisa Vesterager Jespersen fra Ikast og 28-årige Maren Ueland fra den norske by Bryne blev den 17. december 2018 fundet dræbt nær deres telt i et populært turistområde i nærheden af landsbyen Imlil i Atlasbjergene i Marokko.

* De to kvinder var på en måned lang rejse og var erfarne friluftsmennesker. Begge studerede på Universitetet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark.

* Myndighederne i Marokko meldte kort tid efter drabet ud, at man betragter sagen som terror.

* Der blev efterfølgende foretaget adskillige anholdelser i sagen.

* En 33-årig schweizisk-britisk mand, Nicolas P., som er anholdt i sagen, blev i midten af april idømt ti års fængsel for terror. Han er ikke dømt for selve drabene. Hans forsvarer vil dog anke dommen.

* 24 personer er blevet tiltalt i sagen – heraf er fire hovedmistænkt for drabene. Der er i sagen anklager om at fremme terror, at danne en terrorcelle og bevidst at gøre personer fortræd.

* En spansk-schweizisk mand, som ifølge myndighederne har tilsluttet sig “ekstrem ideologi”, er anklaget for at hjælpe de fire hovedmistænkte med drabene. Han har i sagen nægtet sig skyldig.

* De fire hovedmistænkte optræder på en video, der blev offentliggjort en uge før drabene, hvor de sværger troskab til Islamisk Stat (IS).

* Den 25-årige gadesælger Abdessamad Ejjoud menes at være hjernen bag dobbeltdrabet.

* Marokkansk politi har tidligere oplyst, at Abdessamad Ejjoud står i spidsen for en terrorcelle, der støtter IS.

* I sagen florerer også en video, der angiveligt viser drabet på den ene af de to kvinder.

* Såvel det norske kriminalpoliti, Kripos, som danske Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderer, at videoen er ægte.

* Sagen får et retligt efterspil i Danmark. Flere sigtes i forbindelse med delinger af videoen, der viser det ene drab. De fleste sigtes for at dele materiale af en karakter, som åbenlyst ikke bør deles. To sigtes for med delingen at have billiget terrorisme.

Kilder: NTB, VG, AP, AFP, Reuters, lokale marokkanske medier, det norske udenrigsministerium, PET og Østjyllands Politi.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Ifølge nyhedsbureauet AFP har 21 af de 24 anklagede erkendt at være en del af Islamisk Stat. Men bevægelsen har aldrig offentligt meldt ud, at den skulle stå bag drabene. Det har den ellers gjort ved andre angreb.

Ud over livstidsdommene til de tre hovedmænd går anklagemyndigheden ifølge AFP efter domme på mellem 15 års fængsel og livstid til de øvrige 21.

En af forsvarsadvokaterne, Hafida Mekkassou, siger til AFP, at man fra forsvarets side vil opfordre retten til som formildende omstændighed at lægge vægt på de tiltaltes sociale forhold og psykiske uligevægt.

Familie håber på dødsstraf

Louisa Vesterager Jespersens familie er repræsenteret ved en advokat under sagen. I forbindelse med torsdagens retsmøde blev et brev skrevet af den dræbte kvindes mor læst op.

Helle Jespersen skriver blandt andet i brevet, at hun håber på dødsstraf til de ansvarlige.

Familien har også krævet erstatning på cirka syv millioner kroner fra den marokkanske stat, men det skal vurderes af en anden domstol, lyder det fra en advokat på vegne af regeringen ifølge den marokkanske netavis Medias 24.

Stukket og halshugget

Efter drabet kom det frem, at de to kvinder var blevet stukket med kniv og halshugget. En video viser angiveligt drabet på en af kvinderne.

Artiklen fortsætter under videoen

Videoen blev offentliggjort på sociale medier, og flere personer i både Danmark og Norge er blevet dømt for at dele videoen.

Sagen kort

17. december blev Louisa Vesterager Jespersen og hendes veninde fundet dræbt nær deres telt i Atlasbjergene i Marokko.

De var på trekking og på vej til at bestige Nordafrikas højeste bjerg, Toubkal.

Smukke ord fra statsministeren

Statsminister Lars Løkke Rasmussen deltog i Louisas begravelse i januar.

– Hun havde livet for sig og livet med sig. Hun strålede. Det behøver man bare se på et billede af hende for at se. Vi kan alle se, at hun havde en positiv tilgang til livet. Hun havde mod på livet. Det skal vi nu bære videre, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Selv om sorgen og vreden fylder lige nu, skal vi ikke give afkald på, hvad vi står for, lød det fra statsministeren.

– Selv om sorgen er ubærlig, så må vi ikke bukke under. Vi skal huske hinanden på, hvem vi er, hvad vi er rundet af og står for: Det frie liv, hvor man kan være den, man er.

– På Danmarks og på regeringens vegne vil jeg udtrykke min dybeste medfølelse og love, at Louisa aldrig bliver glemt, sagde Lars Løkke Rasmussen, inden kisten blev båret ud af kirken.

“Et mareridt, man ikke kan vågne op fra”

Forinden havde sognepræst Torben Pedersen taget afsked med kvinden, som var døbt og konfirmeret i Fonnesbæk Kirke.

I en periode sang hun også i kirkekoret.

I sin prædiken beskrev han drabet som et “mareridt, man ikke kan vågne op fra”.

– At mennesker kan hjernevaskes på sådan en måde, at de handler så bestialsk, det forstår vi simpelthen ikke. Nej, det var virkelig terrorens chokerende ansigt, vi så den dag, sagde han.

Sognepræsten beskrev den dræbte kvinde som fuld af livsmod og eventyrlyst.

Han nævnte, at hun havde gået og løbet på Caminoen i Spanien, boet og arbejdet hos en bondemand i Tyrkiet og rejst i Australien og Portugal.

– Vi må ikke lade vreden og bitterheden slå rod i vores sind, for så får ondskaben endnu en sejr, lød det fra sognepræsten, der opfordrede tilhørerne til at hjælpe og støtte hinanden og forsøge at komme videre efter bedste evne.

Op mod 430 personer var mødt op for at tage den sidste afsked med Louisa Vesterager Jespersen.

Hun blev 24 år gammel.

Powered by Labrador CMS