Løsladte er fortsat fanget i håbløs gæld

Foto: Colourbox
Offentliggjort Sidst opdateret

Livet i friheden starter ofte med regninger på flere hundrede tusind kroner ifølge frivillige rådgivere.

Når indbrudstyve, pushere, voldsmænd og andre dømte har afsonet deres fængselsdomme, bliver glæden over løsladelsen hurtigt afløst af bekymringer over en nærmest håbløs gæld til staten.

Som det eneste land i Skandinavien forlanger Danmark, at de offentlige sagsomkostninger – først og fremmest til beskikkede forsvarsadvokater – skal betales fuldt ud af de dømte, når de har afsonet deres straffe, skriver Politiken onsdag.

Dermed starter livet i friheden ofte med regninger på flere hundrede tusind kroner.

Det sender mange løsladte direkte ud i ny kriminalitet ifølge Politiken, mens andre løber storm på de særlige gældsrådgivninger, der er målrettet tidligere kriminelle og indsatte.

En af dem er Café Exit på Vesterbro i København, hvor 16 frivillige rådgivere arbejder på højtryk for at hjælpe dybt forgældede dømte og indsatte, der prøver at leve et liv uden kriminalitet.

– Vi må erkende, at vi ikke kan følge med. Vi har hårdt brug for flere rådgivere, for gældsproblemerne er enorme for denne gruppe mennesker, siger Puk Sabber til Politiken.

Hun er socialrådgiver og leder af gældsrådgivningen på Café Exit, der også har afdelinger i Aarhus og Odense.

Det samme lyder fra Den Sociale Retshjælp, der rejser rundt mellem fængsler og udslusningspensioner for at hjælpe indsatte med at få styr på økonomien.

– Vi hjælper et sted mellem 1500 og 2000 kriminelle hvert år, men selv om vi valgte at målrette hele vores gældsrådgivning til denne gruppe, ville vi stadig være håbløst bagud, for behovet er enormt, siger Sandy Madar.

Hun er leder af Den Sociale Retshjælp, der i årevis har forsøgt at få politikerne til at ændre reglerne for dømtes betaling af sagsomkostninger.

Et særligt udvalg under Justitsministeriet anbefalede i efteråret at ændre reglerne, så dømte alene betaler sagsomkostninger ud fra deres individuelle betalingsevner.

Betænkningen fra udvalget fik daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) til at love et opgør med de brutale sagsomkostninger. Men siden er der ikke sket noget.

Det bekymrer formanden for Folketingets Retsudvalg, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).

I sidste uge bad hun justitsminister Mette Frederiksen (S) svare på, om de nye regler er opgivet.

Nu frygter Karina Lorentzen og gældsrådgivningerne, at de nye regler drukner i et muligt regeringsskifte.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS