Lønfusk for millioner på Dong-byggeri
Dansk Metal Lillebælt har beregnet, at der kan være tale om lønfusk for op imod 35 millioner kroner.
De omkring 200 rumænske metalarbejde for den rumænske underentreprenør Sim Corporate SRL på Dongs udvidelse af olieterminalen i Fredericia kan være blevet udsat for massivt lønlusk for et tocifret millionbeløb. Det viser beregning fra Dansk Metal Lillebælt, skriver Fagbladet 3F.
Metalarbejderne får en løn på ned til 45 kroner i timen, hvilket er langt fra Dongs erklærede krav om, at aflønningen på den to milliarder kroner dyre olieterminal skal ske efter danske løn- og arbejdsvilkår.
Dansk Metal Lillebælt har beregnet, at der kan være tale om lønfusk for op imod 35 millioner kroner for 200 rumænske metalarbejdere over tre måneder.
– Rumænerne har fortalt mig, at de har fået mellem seks og 11 euro eller 45 og 83 kroner i timen. Samtidig har de givet os adgang deres bankoplysninger, ansættelseskontrakter og deres eget timeregnskab, siger Martin Sørensen, der er formand for Dansk Metal Lillebælt.
Sagen fra Dansk Metal Lillebælt kommer oveni i en række af sager på det store byggeri.
– Der er et klart mønster i dette projekt med olieterminalen. Den seneste sag fra Dansk Metal om social dumping og de andre sager, som 3F har rejst, vidner om dårlig ledelse og en systematisk strategi om at forringe løn- og arbejdsvilkår for at hente en ekstra profit, fastslår professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen Aalborg Universitet.
Kritikken afvises af Dong.
– I DONG Energy stiller vi krav om, at alle de folk, der arbejder på vores projekter uanset om de er leverandører eller underleverandører, er ansat på danske løn- og arbejdsvilkår. Hvis det viser sig, at der er tilfælde, hvor vilkårene ikke bliver overholdt, tager vi straks fat i vores hovedentreprenør for at få en afklaring og sikre, at der bliver rettet op på de problemer, der måtte være. Det har vi også gjort i denne konkrete sag, hvor vi har bedt om en nærmere redegørelse fra vores hovedentreprenør CB&I, skriver vice president Knud Pedersen fra Dong i en mail til Fagbladet 3F.