Løkke kalder ulandsbistand til flygtninge for et dilemma
Det kræver asylstramninger, hvis udviklingsbistanden skal bruges uden for landets grænser, mener Lars Løkke.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) beskriver det som et stort dilemma, at 30 procent af den danske ulandsbistand bliver brugt på flygtninge, der befinder sig inden for danske grænser, i stedet for at hjælpe til i ulandene.
Ifølge statsministeren er det eneste alternativ, at pengene til asylansøgerne i Danmark snuppes fra andre puljer i den danske statskasse, hvilket han ikke anser for at være en løsning.
– I sidste ende kan pengene kun findes ét sted – nemlig op af lommerne på danskerne, siger han til Ritzau.
Det første år, en flygtning befinder sig i Danmark, kan både ophold og sagsbehandling finansieres af udviklingsbistanden.
Da prognoserne for 2016 viser, at 25.000 asylansøgere vil komme til Danmark i 2016, kommer 4,4 milliarder af udviklingsbistanden til at gå til flygtninge i Danmark.
– Det er da et dilemma, at alle de penge, vi gerne vil bruge på at hjælpe verdens fattigste lande, bruger vi nu på opholdsudgifter for folk, der har søgt asyl i Danmark.
– Det må anspore til, at vi får strammet op og tilstrømningen af asylansøgere under kontrol. Så kan vi lettere bruge vores udviklingsbistand ude omkring i verden frem for i egne asylcentre, siger statsministeren.
Lars Løkke Rasmussen understreger, at selvom over fire milliarder af udviklingsbistanden bruges inden for landets grænser, er det ikke en model, den nuværende regering har opfundet.
– Vi gør fuldstændig det samme som den tidligere regering og som mange andre lande, når vi finansierer første del af asylfasen ved hjælp af udviklingsbistand. Nu kan vi se, at hele Europa er udfordret, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.
/ritzau/