Lokale madrester bliver til grøn energi

Hvis du levner lidt på tallerkenen efter frokosten i Kolding Storcenter, skal du ikke bekymre dig. Al madaffald og rester fra spisestederne i storcentret bliver nu omdannet til grøn energi.

Alt madaffald fra spisestederne i Kolding Storcenter samles nu et sted og blendes i denne affaldskværn. Derved spares der blandt andet penge på kørsel med skraldebil, og affaldet genanvendes. Foto: Lars Rønbøg.
Alt madaffald fra spisestederne i Kolding Storcenter samles nu et sted og blendes i denne affaldskværn. Derved spares der blandt andet penge på kørsel med skraldebil, og affaldet genanvendes. Foto: Lars Rønbøg.
Offentliggjort Sidst opdateret

Det grønne image er vigtigt for Kolding Storcenter, og miljøet tænkes med helt ned til madaffaldet.

Når der er skrællet kartofler og skåret skorper af brødet i restaurationskøkkenerne i centret, bliver alt madaffaldet samlet ind og bruges til at producere miljørigtig strøm og varme.

– Det er vigtigt for os at tænke grønt, og når vores butikker ligefrem sparer penge ved vores nye affaldssystem, er det jo kun en fordel, siger Klaus Detlefsen, der er driftleder i centret.

Kolding Storcenter har for nyligt fået installeret et helt nyt affaldssystem, der bruges til at indsamle alt organisk affald fra centrets køkkener. Udover gevinsten for miljøet er der også en økonomisk gevinst, fordi hvert enkelt spisested sparer de penge, de tidligere brugte på at få afhentet deres madrester tre eller fire gange hver uge.

Opbevares i lugtfri tank i kælderen

Hvor hvert køkken tidligere havde hver deres affaldsordning, samles alt madaffaldet fra storcentret nu i centrets varelevering, hvor det hældes i en fælles affaldskværn. Og i stedet for, at affaldet skal hentes hver eller hver anden dag, for ikke at begynde at lugte, bliver det nu opbevaret i to lugtfrie tanke, der står i kælderen.

– Det giver en del mindre griseri, når alt affald samles et sted, og spisestederne er glad for at det er væk fra deres område, siger Klaus Detlefsen i en pressemeddelelse.

Sparer penge på skraldeafhentninger

Affaldssystemerne er leveret af BioTrans Nordic, som ligger i Odense. Firmaet har de sidste tre år installeret deres affaldssystem i omkring 100 kommunale, regionale, statslige og private virksomheder. Den store økonomiske besparelse for køkkenerne ligger i den reducerede skraldevognskørsel. Med det lukkede affaldssystem behøver et storkøkken kun at få afhentet madaffald ni til 12 gange om året – de fleste køkkener får normalt afhentet affald flere gange om ugen, og det giver en besparelse.

Tidligere havde hver af de 13-14 spisesteder deres egne aftaler, men de er nu alle sløjfet, og centrets fælles affaldsmasse bliver afhentet cirka en gang om måneden.

Affaldet omdannes til strøm og varme.

Powered by Labrador CMS