Løbsk vindmølle kan splintre sig selv

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

En vindmølle ved Nykøbing Mors er løbet løbsk og svajer voldsomt. Den risikerer at knække i stykker, der kan blive slynget langt væk

En vindmølle sydvest for Nykøbing Mors er kommet ud af kontrol og står nu og svajer frem og tilbage med fare for at vælte med fritflyvende løsrevne vinger til følge.

»Møllens teknik, bremser og gearkasse er formegentlig brudt sammen, så nu kører den bare løbsk. Jo mere det blæser, jo hurtigere kører den. Mølletårnet svajer fra side til side, så der er risiko for, at den vælter inden for den nærmeste fremtid,« siger vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi, Henrik Nielsen.

Politiet blev allerede torsdag eftermiddag gjort opmærksom på den løbske mølle.

»Siden har hjemmeværnet været til stede deroppe, og vi spærrede af så snart, vi opdagede det. Men vi lader den sådan set bare sejle sin egen sø, for vi kan ikke rigtig gøre noget,« siger Henrik Nielsen.

Politiet bad torsdag om hjælp fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU, der har beregnet hvor stort et område, politiet har skullet afspærre for at undgå, at folk blev ramt af den 40 meter høje mølle eller løsrevne dele fra den.

»Vi har afspærret et stor område omkring møllen. Vi har en formodning om, at når den vælter, så vil vingerne blive flået af og flyve rundt – og der har vi lavet et sikkerhedsområde, så vi ikke får nogen, der bliver ramt af vildfarne vinger,« siger Henrik Nielsen.

En af de større veje på Mors, Næssundvej, løber lige forbi vindmøllen, og politiet har valgt at afspærre godt en kilometer af vejen.

Det er umuligt at komme op i vindmøllens kasse, så derfor er det uvist, hvad der er skyld i den løbske vindmølle.

Powered by Labrador CMS