LO-leder: Københavnske virksomheder er dovne

Arkivfoto: Iris/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Der er langt flere praktikpladser per faglærte i Hjørring end i København. Hovedstadskommunerne skaber ikke nok praktikpladser, lyder det.

I København, Ballerup og Høje Taastrup er praktikpladser til unge et særsyn. I de tre hovedstadskommuner er der ikke engang fem lærlinge per 100 faglærte ansatte.

Helt anderledes ser det ud i Hjørring, Brønderslev og Frederikshavn. I de fleste nordjyske kommuner er der ni til ti praktikpladser per 100 faglærte, og dermed er det langt lettere for unge Emil eller Nadia at få en læreplads nord for Limfjorden end tæt på Rådhuspladsen.

Det skriver Avisen.dk.

De kæmpestore regionale forskelle på praktikpladser afdækkes i en ny rapport, som Undervisningsministeriet offentliggør tirsdag. Ifølge rapporten, som rådgivningsfirmaet Deloitte står bag, halter virksomhederne i Region Hovedstaden håbløst efter Fyn og Jylland, når det gælder om at påtage sig et uddannelsesansvar for de unge.

Således anslår rapporten, at der kan oprettes 12.072 nye praktikpladser i Region Hovedstaden. Dermed ligger mere end en tredjedel af de i alt 33.755 praktikpladser, der kan oprettes i Danmark, i Københavnsområdet.

LO-sekretær Ejner K. Holst undrer sig højlydt over, at arbejdsgiverne i hovedstaden ikke er parate til at ansætte de unge.

– Der må simpelt hen være en indbygget dovenskab i virksomhederne her i hovedstaden i forhold til at oprette praktikpladser og uddanne de unge. I København er man åbenbart vant til, at den faglærte arbejdskraft flyver ind i munden på dem som stegte duer. Men det kan ikke blive ved, raser Ejner K. Holst til Avisen.dk.

Han er overbevist om, at de nordjyske arbejdsgivere er mere bevidste om og stolte over at uddanne deres egne unge end københavnske arbejdsgivere.

– Hovedstadens arbejdsgivere kan virkelig lære noget af deres nordjyske kolleger. Der er slet ingen grund til, at forskere og arbejdsgivere rejser til det der Alpenirvana i Schweiz for at studere succesen med deres erhvervsuddannelser. Man kan sagtens nøjes med en studietur til Frederikshavn og se, hvordan virksomhederne der uddanner lærlinge, siger Ejner K. Holst til Avisen.dk.

Også undervisningsminister Christine Antorini (S) hæfter sig ved, at nordjyske virksomheder er Danmarksmestre i at oprette praktikpladser.

– Det er tankevækkende, at der er så store regionale forskelle. I Nordjylland er erhvervsskolerne og virksomhederne virkelig gode til at samarbejde, og uddannelsesinstitutionerne samarbejder også på tværs. Det er jo lærerigt, siger Christine Antorini til Avisen.dk.

Hun sætter nu en analyse af erhvervsskolernes praktikpladsopsøgende arbejde i gang for, at de gode skoler kan lære af de dårlige skoler.

– Og i Nordjylland gør erhvervsskolerne det rigtig godt, fastslår undervisningsministeren.

Formanden for LO Hovedstaden, Morten Skov Christiansen, har gjort det til en mærkesag at skaffe flere praktikpladser til unge. Og han er knotten over, at hovedstaden har en sørgelig bundrekord, når det handler om at sikre de unge får en uddannelse.

– Det er simpelthen en kæmpe katastrofe, at arbejdsgiverne i hovedstadsområdet er så dårlige til at uddanne de unge. Virksomhederne svigter i den grad, og det er helt ufatteligt, for vi kommer jo til at mangle de faglærte i fremtiden, siger han til Avisen.dk.

I fagbevægelsen arbejder man ifølge Morten Skov Christiansen benhårdt på at presse arbejdsgiverne i hovedstaden til at oprette flere praktikpladser.

– Der er ingen vej uden om sociale klausuler. Vi skal sørge for, at alt hvad der kommer i offentligt udbud selvfølgelig også indeholder lære- og praktikpladser. Men derudover vil vi via vores tillidsrepræsentanter også presse de private arbejdsgivere, for det her er en fælles opgave for både private og offentlige arbejdsgivere, fastslår LO-formanden.

Dermed er det en samlet fagbevægelse, der vil arbejde for uddannelsesklausuler i alle offentlige anlægsarbejder. Også forbundssekretær i 3F, Søren Heisel, slår i dag i Ugebrevet A4 til lyd for at forpligte offentlige arbejdsgivere til at ansætte lærlinge.

Manglen på praktikpladser i København spiller ifølge fagbevægelsen også ind, når de unge i folkeskolen skal vælge ungdomsuddannelse. I Region Hovedstaden vælger kun cirka 13 procent af eleverne i 9. og 10. klasse en erhvervsuddannelse efter folkeskolen. Til gengæld vælger hver fjerde elev i Region Nordjylland en erhvervsuddannelse.

– Jeg er ikke i tvivl om, at hvis der er større sandsynlighed for at få en praktikplads, er man som ung også mere tilbøjelig til at vælge en erhvervsuddannelse. Derfor er der langt flere unge i Nordjylland, der uden tøven vælger en faglig uddannelse, mens de unge i København simpelthen ikke tør, fordi virksomhederne svigter ved ikke at tage dem i praktik, siger LO-sekretær Ejner K. Holst.

Powered by Labrador CMS