Livstruende: Frygtet sygdom i udbrud
Sygdommen kan udvikle sig til et akut nyresvigt, hvis man ikke er opmærksom.
Statens Serum Institut efterforsker i øjeblikket et større udbrud af den diarre-fremkaldende E. coli-bakterie. Udbruddet blev første gang opdaget tilbage i maj 2019 og indtil videre er 10 personer blevet smittet, men smittekilden er stadig ikke fundet.
Der bliver foretaget flere interviews med de mange patienter, der er blevet ramt af sygdommen. Derudover bliver forældre også adspurgt, da sygdommen ofte rammer børn.
Otte af de personer, der er ramt af sygdommen, har haft blodig diarré, som er typisk tegn på, at man er ramt af lige netop denne gren af E. coli-bakterien. I alt har seks personer været indlagt med sygdommen.
– Det er et alvorligt udbrud, da denne type E. coli i nogle tilfælde, særligt hos børn, kan give nyresvigt. Der er dog ikke rapporteret nogle patienter med nyresvigt i dette udbrud. Patienter med alvorlig diarrésygdom, især blodig diarré, bør søge læge for at få en korrekt diagnose, siger fagchef Flemming Scheutz fra Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.
De ti udbrud er sket over hele landet. I Region Hovedstaden er tre blevet ramt, mens to er blevet ramt i Syddanmark, fire i Midtjylland og én i Nordjylland.
Kan ramme alle
Normalt rammer E. coli-bakterien, der er shika-toksin-producerende, hovedsageligt børn under fem år, men i dette udbrud er gennemsnitsalderen 29 år. Halvdelen af de ti ramte personer er mellem 16 og 37 år, men personer i otte års alderen er ramt og helt op til personer på 63 år.
Det tager typisk tre til fire dage fra man er blevet smittet til, at man ser de første symptomer på sygdommen.
Statens Serum Institut oplyser, at det er vigtigt, at man kontakter læge, hvis man oplever alvorlig diarre.
I galleriet øverst kan du se symptomer, men også behandling af sygdommen.