Livsfarlig sygdom har ramt rekordmange i 2017

Mindst 230 er blevet smittet med legionella i 2017. Det er et rekordhøjt antal af den frygtede sygdom, der slår mellem 10-15% af smittede ihjel.

Offentliggjort Sidst opdateret

Et rekordstort antal personer har fået konstateret legionærsygdom – eller legionella i 2017. Det oplyser Statens Serum Institut (SSI) til Newsbreak.dk. Tallet er mindst 230, hvoraf 73 af de smittede med legionella i 2017 er blevet smittet i udlandet, lyder det fra SSI. Det er en rekord, der overgår antallet af 184 smittede i 2015 og 170 i 2016.

Legionærsygdom er en farlig form for lungebetændelse, og i Danmark bliver man oftest smittet af den, når man i brusebad, ifølge SSI. Smitten kan ske ved, at man indånder forstøvet vand, der i forvejen er forurenet med legionella.

De første symptomer på legionærsygdom er typisk høj feber, hovedpine og muskelsmerter. Sygdommen minder altså om influenza, men i løbet af kort tid indtræder der tør hoste ofte ledsaget af brystsmerter, ifølge SSI.

Legionærsygdom dræber

Herfra udvikler legionærsygdom sig til lungebetændelse med åndedrætsbesvær. Sygdommen er meget alvorlig, og langt de fleste patienter med diagnosen, bliver indlagt på sygehus.

Ifølge SSI dør mellem 10 og 15% af smittede af legionærsygdom. I 2016 døde 22 menensker, efter at de var blevet smittet med legionella, i alt 12% af de smittede. Langt de fleste blev smittet ude i offentligheden, mens 37 fik legionærsygdom i 2016 under ophold i udlandet.

Sygdommen rammer specielt ældre og svækkede mennesker, og det er cirka dobbelt så hyppigt mænd, som kvinder, der får sygdommen, ifølge SSI.

Man kan i øvrigt også blive ramt af en anden sygdom via legionella; pontiac feber. Den sygdom kræver, ifølge SSI, ingen behandling, og den er sandsynligvis langt mere almindelig end legionærsygdom. Statens Serum Institut skriver i et nyhedsberev, at man ikke umiddelbart kan finde en forklaring på, hvorfor så mange har fået konstateret legionærsygdom i 2017.

Powered by Labrador CMS