Livsfarlig bakterie smitter flere og flere

Flere og flere danskere får konstateret den livsfarlige sygdom legionella.

Klik igennem galleriet og se, hvordan du sikrer dig mod, at legionella-bakterien kan trives i dine vandrør. Foto: Scanpix
Klik igennem galleriet og se, hvordan du sikrer dig mod, at legionella-bakterien kan trives i dine vandrør. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Antallet af legionella-tilfælde herhjemme er stigende. De seneste tal fra 2017 viser, at der blev rapporteret 278 patienter med legionella-pneumoni til Statens Serum Institut.

Det skriver DR Østjylland.

68 af dem blev smittet på en udenlandsrejse, og det skete også for 58-årige Henning Øgendahl fra Hasselager, da han var på en tur til Budapest.

Efter nogle dage med træthed efter han var kommet hjem, skvattede han om på gulvet og kunne ikke rejse sig.

– Det er en grim oplevelse, når man er vant til at klare sig selv. Jeg lå med hovedet i gulvet og kunne ikke rejse mig mere end ti centimeter, før jeg lå med hovedet i gulvet igen. Jeg kæmpede tre kvarter, så fandt jeg ud af, at jeg kunne nå min telefon, siger han til DR Østjylland.

Henning Øgendal ringede 1-1-2 og fik fat i Falck.

– Da redderne kom spurgte de om mit personnummer ti gange. De fem gange kunne jeg det, og de fem gange kunne jeg det ikke. Jeg kunne det i hovedet, men kunne ikke sige det uden at bytte rundt på tallene, fortæller Henning Øgendahl.

Smitter gennem damp

Bakterien legionella smitter gennem vanddamp, og den kan udvikle sig til legionærsyge, der er en form for en lungebetændelse. Et af symptomerne er begyndende konfusion.

Legionella huserer især i Østjylland, hvor 47 personer i 2017 blev smittet med sygdommen. Samme år blev 278 tilfælde registreret på landsplan.

Derfor har Silkeborg, som én af få kommuner i landet, brugt to år på at gennemgå alle plejecentre og bosteder, hvor der blev fundet legionella i fem ud af 30 tilfælde.

Kommunen har nu fået fjernet legionella, hvor det blev fundet, siger Lars Thygesen fra Silkeborg Kommune.

– Alle steder blev der reageret hurtigt på det, siger han til DR Østjylland.

Blandt andet er personalet de pågældende steder er blevet instrueret i ikke at tage bad på arbejdet.

– Allerede få dage efter har kommunen kunne erklære systemet legionellafrit, siger Lars Thygesen.

Silkeborg Kommune er nu i gang med at se alle andre kommunale bygninger, hvor folk bader, efter i sømmene.

Hjertet kunne næsten ikke følge med

I Hasselager blev Henning Øgendahl kørt på sygehuset for at blive undersøgt. Henning er hjertepatient, og sundhedspersonalet kæmpede for at få den høje feber til at falde, for pludselig kunne hjertet næsten ikke følge med mere.

– Efter tre-fire timer gik mit hjerte helt amok. Jeg havde en puls på 180-200, fortæller Henning Øgendahl.

– Der gik ti timer, før sygepersonalet fik den ned igen.

Lægerne fik styr på Henning Øgendahls hjerte og fandt derefter ud af, at han var smittet med legionella og havde fået legionærsyge.

Med den rigtige antibiotika-behandling vil de fleste kunne kureres, men sygdommen kan være farlig, specielt for patienter som har komplicerende lidelser.

Efter en uge på sygehuset kom Henning hjem, og efter yderligere 14 dage kunne han vende tilbage til sit arbejde.

– Når jeg havde været på arbejde i to-tre timer, måtte jeg tage hjem. Efterhånden fik jeg flere kræfter, men der er nu gået et halvt år, og jeg har ikke nær de samme kræfter, som jeg havde før.

Ifølge lægerne kan det tage op til et år, før Henning ville komme sig fuldstændigt. Men selvom han stadig er mærket af sygdommen, priser Henning Øgendahl sig lykkelig for, at han stadig er her.

Legionærsyge

  • Legionærsygdom er en lungebetændelse, der forårsages af bakterien Legionella pneumophila og i sjældne tilfælde af andre legionellaarter.
  • Legionella er bakterier, der naturligt hører til i våde og fugtige miljøer. De trives godt ved relativt høje temperaturer fra 30 til 45 °C, og gror derfor i de fleste vandinstallationer, hvor disse temperaturforhold forefindes.
  • Smitten kan ske ved, at man indånder forstøvet vand, der er forurenet med Legionella. Da mange forskellige vandanlæg kan sprede forstøvet vand, er der flere mulige smittekilder, men brusebadning antages at være den hyppigste smittevej herhjemme.
  • De første symptomer er typisk høj feber, hovedpine og muskelsmerter, ganske som ved en influenza. I nogle tilfælde ses der opkastning og/eller diarré tidligt i sygdomsforløbet. I løbet af kort tid indtræder tør hoste ofte ledsaget af brystsmerter. Sygdommen udvikler sig videre til lungebetændelse med åndedrætsbesvær og ofte med symptomer fra andre organer som centralnervesystemet (konfusion), lever og nyre. Sygdommen er ofte meget alvorlig, og langt de fleste patienter, der diagnosticeres, bliver indlagt på sygehus.
  • Omkring 30 % af de danske tilfælde smittes under udlandsrejse, typisk i sommer- og efterårsperioden under rejse til det sydlige Europa eller andre feriedestinationer. Smittekilderne er her oftest brugsvandet eller spabade på hotellerne.
  • Sygdommen rammer især ældre og svækkede personer. Mænd har større risiko for at blive ramt end kvinder.
  • Mellem 10 og 15 procent af de smittede dør af sygdommen.

Kilde: Statens Serum Institut

– Heldigvis kunne mit hjerte og helbred klare det. Mange – særligt ældre – dør af den forfærdelige sygdom, så man skal være taknemmelig for hver dag, man har, siger han.

Powered by Labrador CMS