Livreddere vil gøre strand dårligere

Politiker er positiv over for at opsætte skilte på stranden. Livreddere vil gøre farligt område af populær strand på Nordkysten upopulær ved at lægge sten.

Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: TV2 Lorry

Sten på badestrande er oftest en uvelkommen gæst, men på Hornbæk Strand vil Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste nu erstatte sandbund med sten på særligt udvalgte steder.

Det skal få badegæster til at søge væk fra livsfarlige badesteder som eksempelvis ved siden af moler eller kystsikring. Det skriver TV 2 Lorry.

– De steder på stranden, hvor vi ikke vil have folk til at bade, vil vi simpelthen gøre dårligere, siger John Mogensen, der er cheflivredder i Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste, til TV 2 Lorry.

Tirsdag i sidste uge blev tre brødre på seks, otte og 11 år fløjet til Rigshospitalet, da de blev fanget af strømmen i et såkaldt revlehul – også kaldet hestehul – ved en mole på Hornbæk Strand.

Seneste melding fra i onsdags er, at én af de tre drenge fortsat er i kritisk tilstand. Efter omstændighederne har de to øvrige drenge det godt.

Farver vandet grønt

Allerede inden ulykken har Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste gang efter gang og år efter år forsøgt at gøre opmærksom på de livsfarlige hestehuller.

De har blandt andet lavet en video, hvor de med rød farve i vandet viser, hvordan strømmen ved hestehuller kan trække badegæster ud, selvom vandet på overfladen ikke ser farligt ud.

Foruden flag og skilte har cheflivredder John Mogensen faktisk allerede én gang flyttet 400 ton sten fra et sted på Hornbæk Strand til det farlige område ved molen. Stenene lå fra vandkanten og et stykke ud i vandet. De var synlige ved lavvande og dækket til ved højvande, forklarer John Mogensen.

Men efter at en borger klagede, fik cheflivredderen af Kystdirektoratet besked på at fjerne stenene igen. Det var ikke lovligt, lød beskeden.

– Så måske vi skulle snakke om den lov. Jeg synes, den skal give lov til at flytte sten derhen, hvor der er farligt, siger John Mogensen.

Søg igen

I Kystdirektoratet oplyser områdechef for kystzoneforvaltning, Hans Erik Cutoi-Toft, at der er strenge bestemmelser for at lægge sten i vandet. Det kan nemlig få negativ betydning for den kystbeskyttelse, der ligger ved siden af.

Men områdechefen understreger, at Kystdirektoratet gerne behandler en ansøgning om at lægge sten i vandet på Hornbæk Strand.

– Det er ikke givet på forhånd, at det ikke kan lade sig gøre. Man skal selvfølgelig forklare, hvad man har tænkt sig at gøre. Han skal beskrive, om der kan være nogle negative virkninger, og han skal beskrive den effekt, man regner med, at det skaber. Før man har søgt, og før vi har foretaget en egentlig vurdering, vil jeg ikke sige, at det ikke kan lade sig gøre, siger Hans Erik Cutoi-Toft.

Beskeden opildner John Mogensen.

– Det ville da være dejligt, hvis vi kunne få lov til det. Det ville være superfedt, så nu skal vi prøve at ansøge.

Vil have flere flag

Det er Gribskov, Halsnæs og Helsingør Kommuner, der sammen står bag Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste. I bestyrelsen sidder blandt andre Jens Bertram (K), der også sidder i byrådet i Helsingør Kommune og bor tæt ved Hornbæk Strand.

Han beder indtrængende om, at forældre ikke lader deres børn bade ved stenmolerne og de farlige hestehuller. Der er i forvejen skilte og flag, der gør opmærksom på problemet, pointerer han, men:

– Jeg må konstatere, at vi har haft en drukneulykke, og så er der jo et eller andet, vi kan gøre bedre, siger Jens Bertram.

Han overvejer derfor, om der skal sættes flere flag op på det stykke strand, hvor ulykken skete.

Det bakker John Mogensen op om.

– Vi kan sætte større og flere skilte op, for så har vi gjort alt, hvad der er muligt. Men jeg ved ikke, om det gør en forskel, siger John Mogensen, der også gerne ser politiet underskrive skiltene.

Fordi:

– Når politiet siger noget, så lytter de mere til dem end os andre, konstaterer cheflivredderen.

Ingen isskilte

Lige nu advarer et skilt på stenmolen om livsfarlige badeforhold, mens der på selve stranden er såkaldte beachflag med advarsler. Disse tages op og ned, når livredderne kommer og går.

Stenmolen ejes af havnen, og derfor må der godt stå et skilt der. Omvendt er det igen Kystdirektoratet, der skal give tilladelse til skilte på selve stranden.

Også her er der strikse regler, oplyser Hans Erik Cutoi-Toft fra Kystdirektoratet. Man skal nemlig have dispensation for det, der hedder strandbeskyttelseslinjen.

– Men hvis der er en god forklaring på, hvorfor der lige præcis her er brug for et skilt – og hvis vi taler om noget, der kan være med til at redde menneskeliv – så er man på rette vej i forhold til at kunne dispensere for et skilt. Men hvis det er en isreklame – så nej, siger Hans Erik Cutoi-Toft.

Både John Mogensen og Jens Bertram afviser at sætte minestrimmel eller hegn op på stranden. Det vil ikke hindre folk i at gå i vandet og vil endda måske gøre badestedet mere interessant, lyder det.

Powered by Labrador CMS