Lille Bella blev solgt på banegård – fire uger gammel

En hund blev solgt alt for tidligt. På en banegård.

Bella blev købt på en banegård. Kun fire uger gammel. KLIK og se, hvad DU skal holde øje med, før du køber hund. Foto: Dyrenes Beskyttelse.
Bella blev købt på en banegård. Kun fire uger gammel. KLIK og se, hvad DU skal holde øje med, før du køber hund. Foto: Dyrenes Beskyttelse.
Offentliggjort Sidst opdateret

Fire uger for tidligt blev hunden Bella solgt på Fredericia Banegård. Ifølge Dyrenes Beskyttelse sker det alt for ofte, at folk køber deres nye hvalp af en ulovlig hundehandler. Men uden sundhedstjek og vacciner hos dyrlægen, får man med stor sandsynlighed en syg hvalp.

Det oplyser Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Tirsdag kom en lille Pomeranian-hvalp ved navn Bella til Dyrenes Beskyttelses internat på Fyn. Hun vurderedes til kun at være ti uger gammel, men for seks uger siden blev hun købt på Fredericia Banegård.

Ifølge loven må en hvalp ikke blive taget fra sin mor, før den er mindst otte uger gammel, men for Bella og hendes mor skete det allerede efter fire uger.

(I galleriet over artiklen kan du se, hvad du skal være opmærksom på, hvis du skal købe en hund).

– Når man er så lille, har man brug for sin mor. Men dét er ulovlige hundehandlere, der sælger hvalpe fra europæiske hvalpefabrikker, ligeglade med. For dem er det pengene, der tæller. Så vi ser hvalpe, der kommer fra uansvarlige opdrættere, der ikke sørger for at give dem en god start på livet. De skal bare producere flest mulige hvalpe med profit for øje, fortæller Lene Frahm, internatsleder på Fyns Internat.

Tydelige tegn på, at en hund kommer fra en hvalpefabrik er, når sælger vil handle uden for hjemmet, presser hundekøberen til at tage hvalpen med det samme, og hvor der ikke udleveres en sundhedsbog og købskontrakt med hvalpen. Fra hvalpefabrikkerne bliver hundene transporteret nærmest direkte til deres nye ejere i Danmark, så derfor har de sjældent et hjem, hvor de vises frem.

Ikke enestående tilfælde

Bella er langt fra et enkeltstående tilfælde. Ifølge en EU-rapport fra 2015 handles der hvert år over en halv million hunde mellem EU-landene, hvor de hverken registreres, dyrlægetjekkes eller får en omsorgsfuld og kærlig opvækst sammen med deres mor. Bella var allerede syg, da hun blev solgt, og var ikke vaccineret og sundhedsundersøgt.

– Køb af hunde gennem onlineannoncer på for eksempel DBA, Gul og Gratis eller Facebook har været med til, at give hvalpefabrikkerne kronede dage. Tidligere var det et udenlandsk problem, men fordi der er så enorme summer at tjene på handel af hunde, er det nu også udbredt i Danmark, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

I tvivl – lad være

“Hvis man er i tvivl om en opdrætters troværdighed, så undlad at købe hvalpen, opfordrer han, ellers risikerer man at støtte en ulovlig industri med store velfærdsmæssige problemer for de avlsdyr og hvalpe, det involverer.

Hvor sælges hundene?

* Hvert år registreres cirka 60.000 hunde i Dansk Hunderegister, der er et lovpligt, landsdækkende register.

* Der sælges hvert år over 20.000 hvalpe med stambog under Dansk Kennel Klub.

* Til sammenligning havde Den Blå Avis i 2016 omkring 9900 annoncer for hunde til salg. På Facebook sættes årligt omkring 14.000 hunde til salg inden for de fire mest populære hundegrupper. Dertil kommer de mindre udbredte racer.

* En undersøgelse fra Dyrenes Beskyttelse viser, at blandt personer, der har købt hund inden for de seneste ti år, har en tredjedel ikke set stedet, hvor hunden voksede op. Kun halvdelen har set hvalpens mor.

* 23 gange har Dyrenes Beskyttelse i 2017 rykket ud til hvalpefabrikker. Blandt i maj, hvor 17 vanrøgtede hunde blev fundet i en ejendom i Vestsjælland. De havde utøj, som ejeren i en periode havde forsøgt at fjerne med terpentin. 10 af hundene var så dårlige, at de siden er blevet aflivet.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse, ritzau

Så længe der er efterspørgsel, vil de europæiske hvalpefabrikker fortsætte med at producere hvalpe, som avles under helt uacceptable forhold. Hvis man har mistanke om vanrøgtede dyr eller ulovligt opdræt, skal man kontakte politiet eller Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 18122″, oplyser Dyrenes Beskyttelse.

Powered by Labrador CMS