Lidegaard vil stadig ikke møde Dalai Lama
Der bliver fortsat intet møde mellem den danske regering og Dalai Lama, når Tibets åndelige leder i næste uger besøger Danmark.
Med begrundelsen om at Danmark bedst støtter Tibets kamp for menneskerettigheder gennem en såkaldt kritisk dialog med det kinesiske regime, understreger udenrigsminister Martin Lidegaard, at han ingen planer har om at mødes med Dalai Lama – heller ikke uofficielt, sådan som eksempelvis USAs præsident Barack Obama har gjort det.
Det fastslår udenrigsminister Martin Lidegaard (R) på et samråd i Folketingets Udenrigsudvalg fredag.
»Min stilling er ret klar. Jeg tror ikke, at vi fremmer – hverken tibetanerne eller andre minoritetsgrupper i Kina – ved én gang at sende ét stærkt signal, i øvrigt på bekostning af en lang række af de samarbejder, vi har om for eksempel bekæmpelse af dødsstraf,« siger Martin Lidegaard.
Samrådsspørgsmålet var stillet af Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen (DF), efter at Lidegaard havde omtalt nogle »spilleregler«, der gælder for den dansk-kinesiske dialog. En udmelding, der har vakt undren og kritik i og uden for Folketinget.
Søren Espersen ville blandt andet gerne vide, om der været en kontakt fra Dalai Lama under bordet til den danske regering om et møde med ministeren. Men det kunne Lidegaard blankt afvise. Og Danmark støtter bedst tibetanernes kamp mod Kinas overgreb igennem en kritisk dialog, siger Lidegaard.
»Som et lille land påvirker vi i længden bedst Kina ved at indgå et strategisk samarbejde på alle de svære spørgsmål. Vi har fået skubbet lidt i den rigtige retning, jeg kunne selvfølgelig have ønsket mig mere, og det er ikke noget mirakel. Men vi er et lille land, og samlet set tror jeg, vi varetager alle vores interesser – også de værdimæssige – på denne måde,« siger Lidegaard.
Og den melding ærgrer Søren Espersen:
»Jeg er skuffet, fordi jeg synes, at man bøjer sig for et centralistisk diktatur, som kommunist-Kina er. Man bør tage hensyn til andre lande, men at bøje sig på den måde for sådan et styre, bryder jeg mig ikke om,« siger udenrigsordføreren, der ikke kan forstå, hvorfor regeringen ikke vil mødes med en mand, som for mange mennesker er et symbol på fred og forsoning.
For fem år siden indgik den daværende VK-regering med bred politisk opbakning en aftale med Kina, og i den såkaldte verbalnote, som Danmark underskrev i 2009, anerkender Danmark for første gang Tibet som en del af Kina. Netop fortolkningen af denne verbalnote var især centrum for spørgsmålene på fredagens samråd.
»Så der er masser af putten sig i det her spil, hvor jeg godt kunne tænke mig, at man spillede med åbne kort fra regeringens side og sagde, at vi ikke kan mødes med ham, fordi det vil koste handelsaftaler med Kina,« siger Søren Espersen.
Heller ikke Enhedslisten kan forstå, at regeringen ikke har i sinde at mødes med Dalai Lama – et valg, som udenrigsordfører Nikolaj Villumsen (Ø) kalder et »knæfald for det kinesiske regime«:
»Jeg synes, det er rigtig tragisk, at Danmark på denne måde ender med at vende ryggen til dem, der kæmper for demokrati og menneskerettigheder i Tibet og Kina.«
Nikolaj Villumsen deltager i mødet med Dalai Lama i næste uge og opfordrer regeringen til at gøre det samme.